4Korfball

Toepassing spelregels 4Korfball
(26 mei 2014 – bron: KNKV)

In augustus van dit jaar start de F- en de E-jeugd met de 4Korfball-competitie. In februari en maart ben je reeds uitgenodigd om een informatiebijeenkomst bij te wonen en wellicht was je bij de spectaculaire kick-off in Ahoy op 5 april jl. Inmiddels zijn ook de praktijkbijscholingen voor trainers in volle gang. 4Korfball is jeugdkorfbal in tegenwoordige tijd. Speciaal ontwikkeld om onze sport laagdrempeliger en aantrekkelijker te maken voor de jeugd.

4Korfball heeft ook wat aanpassingen in de spelregels. Voor zowel de E als de F is de regel:

Binnen tien seconden gooien!

De Jeugdscheidsrechters E/F hebben allereerst de taak te zorgen voor een goed en eerlijk verloop van de wedstrijd. Daarnaast hebben ze naarmate de kinderen jonger zijn steeds meer een ondersteunende taak. Je zou simpel kunnen zeggen dat de jeugdscheidsrechter een begeleidende en spelbevorderende rol heeft.

Hoe werkt dit in de praktijk? Wij hebben even wat punten op een rijtje gezet:

  • Stimuleer de speler om te gooien
  • Waarschuw vlak voor dat je gaat fluiten
  • Tel hardop vanaf de laatste 4 seconden
  • Tel opbouwend, dus 7,8,9,10
  • Geef een compliment wanneer de speler gooit na jouw aanwijzing

Geef complimenten en aanwijzingen
Durven gooien is best moeilijk, zeker als er vaak gecoacht wordt op zekerheid. Hoe vaak hoor je de kreet; wachten met gooien tot je het zeker weet! De regel leert de speler risico te durven nemen en sneller te beslissen. Belangrijk is dat zij hierin positief worden gecoacht, ook door de scheidsrechter.

Als Jeugdscheidsrechter heb jij een belangrijke rol. Als je een wedstrijd bij de jeugd alleen maar zou leiden met de fluit, enkel controlerend, is er sprake van een louter negatieve rol. Je treedt dan alleen op als je een fout ziet. Je rol wordt positiever als je ook een spelbevorderende rol inneemt. Daardoor wordt het voor kinderen prettiger en het komt het speelplezier ten goede. Je past uiteraard je opmerkingen en aanwijzingen aan aan het leeftijdsniveau en de kwaliteiten van de kinderen.