G-Korfbal bij HKC Haarlem

Details Written by webdesign Published: 14/01/2014

gkorfbalbijhkchaarlem_1haarlem

www.dichtbij.nl – HKC Haarlem is één van de oudste (dit jaar honderd jaar) en grootste korfbalverenigingen uit deze regio. Net als veel voetbal, en hockeyverenigingen is men bij deze club in 2011 begonnen met een afdeling voor mensen met een geestelijke, of lichamelijke beperking, het zogenaamde G- Korfbal. Een van de grondleggers van het G- Korfbal bij HKC is Ronald de Visser, die probeert op allerlei manieren deze tak van sport te promoten. Een van die promotieactiviteiten vond plaats tijdens de laatste Sport- In voor kinderen in het Kennemer Sportcentrum.


Ronald de Visser vertelt: ‘Momenteel hebben wij pas drie jeugdleden met een beperking. Deze kinderen trainen gewoon mee met de andere leden van de vereniging, maar het liefst hadden wij toch een volledig korfbalteam gehad, wat kan gaan meedraaien in de G-competitie’.

‘Van tevoren wisten wij dat we een lange weg moesten gaan bewandelen om dit echt goed voor elkaar te krijgen, en ook daadwerkelijk met een team de competitie in te gaan. Wij zijn in deze regio momenteel de enige korfbalvereniging die in deze regio het G- Korfbal in het pakket heeft’.

‘Voordat we daadwerkelijk gestart zijn met G-Korfbal hebben we ons eerst goed laten informeren hoe dat bij andere verenigingen gegaan is. Wij hebben bijvoorbeeld contact gelegd met de vereniging Maarssen, en daar werd ons te verstaan gegeven dat het best een lange tijd kan gaan duren, voordat de beoogde doelstellingen bereikt zijn’.

‘Zij hebben er uiteindelijk zes jaar over gedaan voordat ze de beschikking hadden over een team dat de competitie in kan gaan. Veelal heb je hierbij ook de steun nodig van instellingen waar de kinderen verblijven. Jammer genoeg, verlopen de contacten tussen de diverse instellingen en de club nog niet optimaal. Daar kan veel meer uitkomen, en hopelijk zullen die contacten de komende periode iets vlotter gaan verlopen. Je hebt elkaar immers nodig, en beweging is ook voor die doelgroep uiterst belangrijk’.

‘In principe kan iedereen met een beperking tussen de 8 en 88 zich bij ons aanmelden, maar de club richt zich het liefst op de jeugd, zodat zij kunnen doorgroeien.

‘Om te kijken of korfbal een geschikte sport is, kan iedereen eerst een keer gratis komen trainen. Deze trainingen vinden altijd op de dinsdagavond plaats. Vooraf bespreken we dan wat de mogelijkheden, en de beperkingen zijn van het aspirant lid. Daarnaast zullen ook de eventuele bijkomstige gezondheidsproblemen worden doorgesproken. Iemand die zich opgeeft voor het G- Korfbal wordt dan ook volledig lid van de verenigingen, en kan gebruik maken van alle faciliteiten waar ook de valide leden gebruik van maken. Wij willen graag meer leden, en mocht u interesse hebben, dan verwijs ik u graag naar onze website:www’hkc-haarlem.nl of mail naar HKCHaarlem.gkorfbal@gmail.com.