Korfbalstatistiek, schieten is scoren [update]

Details Written by webdesign Published: 07/08/2014
korfbalIk ben eens in de statistieken van het korfbal gedoken, en kwam daar aardige dingen tegen. Eerst maar eens de harde cijfers, te beginnen met het gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd tijdens de  zaalcompetitie in de wedstrijdsport (seizoen 2012-2013).

 

League Hoofdklasse Overgangsklasse 1e klasse 2e klasse 3e klasse 4e klasse
47.2 44.05 42.17 32.8 30.12 27.75 24.8

 

Natuurlijk steekt de league er bovenuit, maar wat het meest opvalt, is het verschil tussen de 1e klasse en de overgangsklasse. Per wedstrijd worden er, in die laatste, gemiddeld 10 punten meer gemaakt. Dat betekent dat de ploegen die promoveren vanuit de 1e klasse per wedstrijd gemiddeld 5 doelpunten meer moeten scoren dan in de 1e klasse. Hoe zou dit te verklaren zijn?

Waarschijnlijk heeft dit te maken met het gebruik van een schotklok; vanaf de overgangsklasse zaal moet een ploeg in de aanval binnen 25 seconden minimaal de korf geraakt hebben, anders krijgt de tegenstander de bal. Natuurlijk promoveren de beste ploegen vanuit de 1e klasse, maar dat zou niet het grote verschil in doelpunten kunnen verklaren. Als ik verder in de cijfers duik, kan men bij de eerste invoering van de schotklok ook al duidelijk het verschil in doelpunten zien. In seizoen 2004-2005 werden er voor de invoering van de league gemiddeld 30 punten gescoord, 1 seizoen later (invoering schotklok en league) waren het er al 40. Voor mij is het duidelijk; trainen voor wedstrijdport begint met een schotklok.

Teus: “Nog interessanter is het als je de schotpercentages er bij zou zetten. Dan zal je zien dat sneller, en dus vaker, schieten niet persé ook betekent dat dat percentage daalt. Dat zie je ook als je met de jeugdteams vanaf D met schotklok op trainingen werkt. Je zou verwachten dat ze ongecontroleerder gaan schieten, gaan forceren. Nee dus, ze zijn dan veel beter in het lopen in tempowisselingen en het kijken naar de verdediger om maar goed vrij te komen en ze zijn veel beter gefocust op echt scoren! Dusss… met schotklok stijgt de concentratie op alles.

 

(Met dank aan de antilopen website voor alle cijfers)

article_end