AED met dank aan Zorg en Zekerheid

Binnenkort zal er een AED geplaatst gaan worden bij ons clubhuis, die volledig gesponsord is door Zorg en Zekerheid.

Een AED, een automatische externe defibrillator, wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hart die niet of in onvoldoende mate het bloed kan rondpompen. Indien de hartstilstand het gevolg is van een bepaalde levensbedreigende hartritmestoornis kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen en krijgt het normale hartritme de kans om de controle terug over te nemen.

Het inzetten van een AED is een belangrijke schakel in de overleving van slachtoffers met een hartstilstand. De inzet van een AED laat de overlevingskans stijgen van 9 naar 17 procent. Wordt de AED binnen 6 minuten na de hartstilstand ingezet, dan overleeft zelfs de helft van de slachtoffers.

Een AED is echter geen hartmassageapparaat en daardoor heb je altijd nog mensen nodig om hartmassage (borstcompressies) en mond-op-mondbeademing toe te passen. Daarom heeft Zorg en Zekerheid ook nog een aantal gratis reanimatie en EHBSO (sport) cursussen erbij gegeven. Afgelopen woensdag hebben de eerste drie (Meike, Wanda en Kees) hun certificaat gehaald. En binnenkort zullen ongetwijfeld Mark en Tijs volgen.

Met dank aan Zorg en Zekerheid, die dit mogelijk maakt.Geschreven door: Kees van den Berg