Afscheidsinterview Peter Kooij

Peter Kooij neemt na drie jaar afscheid als jeugdtrainer van HKC Haarlem. Hij is begonnen bij de B! en daarna stond hij 2 jaar aan het roer bij de A1. Tussen de bedrijven door mocht ik hem enkele vragen stellen.

Kun je even kort jouw korfbalachtergrond vertellen?
Ben begonnen als voetballer/keeper en daarna Basketballer. Door een vriendin ben ik gaan korfballen bij D.K.C. uit Delft. Ik heb trainen altijd leuker gevonden dan spelen dus ben ik op zeer vroege leeftijd mijn trainersdiploma,s gaan halen, tot mijn oefenmeestersdiploma.

Volgens welk systeem heb je de A1 laten spelen?
Het systeem heet middelste/middelste, maar dat is de basis van het spel. Het belangrijkste is teambuilding en in de flow komen. De tegenstander meer laten lopen door hoog baltempo en het belangrijkste veel positie wisselingen met vaste gooi en looplijnen, waardoor de tegenstander fouten gaat maken, deze herkennen en dan afmaken. Dit ongeacht wie welke positie heeft.

Is dat goed gelukt?
Voor 80% is dit gelukt bij de A1 en A2. Samen met Mikki hebben we dit systeem strak vast gehouden (de Basis) en Mikki heeft vanuit de basis zijn eigen inbreng gehad.

Op welke successen kijk je terug?
Het grootste succes is natuurlijk dat we als team zijn gaan spelen en de flow hebben kunnen vast houden. We zijn als team mentaal zoveel sterker geworden dat we niet uit de flow zijn geraakt en op alle fronten sterker zijn geworden. De resultaten zijn een gevolg van het systeem (totaal korfbal):

– Met de B1 2 x kampioen en in de zaal 1e klasse.

– Met de A1 2x de beker van de Haarlemse Korfbal Dagen En het kampioenschap in de zaal

Waren er ook teleurstellingen?
Ik heb geprobeerd om het schot binnen Haarlem te verbeteren. Technische werd er slecht geschoten, maar vooral het schotgemiddelde was zeer laag.
Ook het systeem middelste/middelste werd niet door iedereen met open armen ontvangen.Alleen de spelers/ouders en toeschouwers van de B1/A1/A2 zagen wat de bedoeling was, daar buiten hoorde je alleen maar kritiek op 5% van ons spel (middelste/middelste).

Heb je de A1 junioren ook nog een afscheidsboodschap meegegeven?
Ik heb de meeste 3 jaar trainen gegeven en zijn weten wat ik bedoel met de BUS. (Peter spreekt bij zijn coaching vaak in teambuildingsmetaforen zoals de BUS, de EZEL of OLIFANT. Zo gaat de bus over hoe je met zijn allen van A naar B moet komen als in een Busreis). Wat ik ze geleerd heb, de manier van trainen, de manier van coachen, spelen van uit een idee/basis het team klaar maken voor de volgende wedstrijd de flow.
Het is allemaal informatie die je in je rugzak stopt.En hoe voller je rug zak, hoe beter je kan reageren op situaties. Niet alleen tijdens het korfballen of trainen geven, maar ook in het burgerleven.

Wat zijn de positieve punten die jou bij HKC Haarlem zijn opgevallen?
De spelers, ouders, toeschouwers en de TC hebben altijd achter mij en Mikki gestaan in de uitvoering. En dat geeft maar weer eens aan dat een goede chemie binnen een vereniging meer op levert dan eilanden. En het belangrijkste, de zeer grote inzet bij de jeugd, van kangoeroes tot de A1.

Is er anders nog iets dat je wilt vertellen?
Ik hoop dat ik over 5 jaar zie/lees dat Haarlem 1 voor het grootste deel bestaat uit spelers van de huidige Haarlem A1 en de A2.

Tot slot
Peter hartstikke bedankt voor de mooie korfbaljaren en hopelijk kom je nog eens kijken hoe ver jouw jeugd het heeft gebracht.Geschreven door: Ron Konijn