D1 bezwijkt onder de druk

korfbal vet cool articleAfgelopen vrijdag was ik bij de training van de D1 in de Kennemer Sporthal. Dat gebeurt niet vaak omdat ik normaliter tegelijkertijd zelf de F-jes train, maar vandaag was een uitzondering. En ik vind het eigenlijk wel leuk om naar trainingen van andere trainers te kijken om zo nieuwe ideeën op te doen die ik dan bij de fjes kan gebruiken. En omdat ik het ook gewoon leuk vind om naar de training van mijn eigen kinderen te kijken.

De training van de D1 deze avond was op zich niet anders dan gewoon “gewoontjes”. Het standaard doorloopballenwerk, wat schieten en een paar variaties op een partijtje. Dus eigenlijk niks bijzonders. Maar toch heb ik zitten genieten.

Ik heb zitten genieten van het plezier dat van deze kinderen afstraalt wanneer ze lekker aan het trainen zijn en ze met het grootste gemak de meest onwaarschijnlijke lange ballen in de korf kunnen gooien, elkaar blindelings weten te vinden met splijtende crossballen, de ander aftroeven met snel combinatiespel of doorloopballen en ga zo maar door.

Korfbal op topniveau, wat eigenlijk niet zo verwonderlijk is met vier kinderen die vorig jaar hoofdklasse hebben gespeeld en drie kinderen die vorig jaar in de eerste klasse kampioen zijn geworden.

En dan is er de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen KIOS. Verloren met 10-6!

Dan vraag je je toch af hoe is dat in g….naam mogelijk? Wij hebben zoveel talent… en KIOS mocht toch gezien de gewonnen thuiswedstrijd en de stand in de poule de mindere geacht te zijn…

Ik was niet zelf bij de wedstrijd maar als ik dan één van de trainers en een paar ouders over de wedstrijd hoor praten doet me dat heel erg denken aan de verloren wedstrijd van de D1 tegen Tempo. Ook daar zette de tegenstander veel druk en op de één of andere manier kunnen een aantal kinderen van de D1 daar slecht mee overweg.

Dan blijkt maar weer dat je korfbal echt alleen maar met acht spelers kunt spelen en je team zo goed is als je zwakste speler. En in sommige wedstrijden kunnen de goede spelers de zwakste schakel nog compenseren. Maar wanneer er in verhouding teveel zwakke schakels in het veld staan als gevolg van het eerlijke roulatiesysteem en de andere goede spelers niet in hun gewone spel kunnen komen om welke reden dan ook, kan het dus zomaar gebeuren dat je verliest van een team met misschien gemiddeld minder talent maar wel met een betere zwakste schakel.