De Haarlemse Korfbalweek van Haarlem A1

Woensdag
Op Woensdag 13 November om 19:00 begon de Haarlemse korfbalweek voor Haarlem A1. Die Woensdag speelden wij twee wedstrijden, eerst tegen EKVA A1 en gelijk aansluitend tegen Kios A1. Zoals menig coach denk ik doet, heb ik beide teams van tevoren goed gestalked via de Sportlinked KNKV app. EKVA A1 leek van tevoren een serieuze tegenstander, toch hadden wij, als team, het idee dat we ze konden verslaan. Kios A1 leek de minst serieuze tegenstander in onze poule te zijn.

Tegen EKVA speelden we helaas geen goede pot, er werden enorm veel plaats fouten gemaakt en alle spelers waren te weinig opzoek naar schoten op de goede momenten. Verdedigend miste het bij een aantal spelers in de focus. Als coach probeer je dan zo veel mogelijk het team op te peppen en de spelers te dwingen betere keuzes te maken. EKVA en Haarlem ontliepen elkaar de hele wedstrijd niet veel. Waar EKVA vooral via de heren trefzeker was, was bij ons het doelpunten percentage gelijkwaardiger verdeeld over de seksen. Dit is iets wat wij terugzien in veel wedstrijden, de dames nemen doorgaans niet meer of minder kansen dan de heren. Persoonlijk vind ik dit dan ook de grootste aanvallende kwaliteit van de A1, waar veel teams op ons niveau voornamelijk over de heren spelen, spelen wij ook veel over de dames. De wedstrijd tegen EKVA eindigde in een gelijkspel (10-10), mede door de variatie in doelpuntenmakers.

Na de wedstrijd tegen EKVA stonden er een aantal vermoeide spelers in het veld. De keuze van Teus en mij om de wedstrijd tegen Kios de invallers, Olav, Abel, Marin en Zoë, te laten starten was dan ook gemaakt zodat de basisspelers om te beurt wat rust konden krijgen. Deze vier invallers hebben een goede eerste helft gespeeld in een vak waar zij normaal gesproken nooit in staan. Ook tegen Kios hadden we het helaas lastiger dan vooraf gedacht. Verdedigend maakten we in de eerste helft te veel fouten en aanvallend vergaten we de kansen af te ronden. We gingen dan ook met een achterstand de rust in. In de tweede helft, laat de A1 zien dat ze duidelijk een maatje te groot zijn voor een ploeg als Kios. Door binnen 5 minuten 4 keer te scoren halen we eindelijk een redelijk schot percentage en nemen we afstand van de tegenstanders, dat verschil geven we niet meer uithanden (6-10).

Vrijdag
Vrijdag moesten we aantreden tegen KZ A2, deze ploeg staat eerste in de eerste klasse en leek dus de beste tegenstander van de poule. Voor de wedstrijd, vertelden Teus en ik tegen het team dat alles op alles wilden zetten om van KZ A2 te winnen. De ploeg zou dan wel stukken beter moeten spelen dan Woensdagavond. De wedstrijd tegen KZ A2 ging gelijk op, in de eerste helft was het vooral KZ wat aan de goede kant van de score stond maar veel scheelde het niet. Door het uitstekende verdedigende werk van Madelief, Nika en Jasper kon KZ in de eerste helft geen lekkere aanvallen draaien. Wij schoten, een zeer hoog percentage en konden zo telkens blijven aanhaken. In de rust, hebben Teus en ik benadrukt dat wij nu het initiatief moeten gaan nemen en de voorsprong moesten gaan pakken. Daarnaast moest er extra verdedigende druk komen te liggen op de heer van Rohan aangezien die makkelijk tot schot kwam. Dit is ook wat er gebeurde, wij stonden de tweede helft vaak aan de goede kant van de score. Dit kwam mede doordat Dylan de heer van Rohan ging verdedigen en hem zeer goed wist af te stoppen. Toch bleef het de hele tweede helft spannend doordat KZ telkens bleef aanhaken. In de laatste minuten stond het dan ook weer gelijk (13-13), helaas wist KZ in de laatste minuut nog 1x de korf te vinden en kon onze aanval dat niet. Toch houden we een positief gevoel over aan deze wedstrijd want het was in mijn ogen de beste wedstrijd van het seizoen tot nu toe! Dit voelden, wij als coaches maar ook aan de spelers was het te zien, mede door deze prestatie spatte het plezier ervan af (14-13).

Zaterdag
Doordat, de A1 een hoger doelsaldo had dan EKVA A1, mochten we op Zaterdag nogmaals aantreden tegen KZ A2. Dit keer verliep de wedstrijd helaas stroever, het schotpercentage was minder en verdedigend hadden we het ook lastiger. Daarnaast, speelde KZ A2 verdedigend slimmer dan de dag ervoor. Doordat zij wat meer grip op onze tactiek gekregen leken te hebben, waren de aanvallen moeizamer dan de dag ervoor. De heren van KZ A2 waren nog meer op schot en kwamen zo heel makkelijk tot scoren. Uiteindelijk is het jammer dat deze wedstrijd niet spannender was maar de uitslag is wel iets geflatteerd (20-9). Toch kunnen we door deze 4 oefenwedstrijden spreken van een goede voorbereiding richting de start van het seizoen Zaterdag. We spelen tegen OKV uit en verwachten een overwinning! Komt dat zien!

Geschreven door: Tijs Rothweiler