De inspiratie van een jeugdtrainer

Jullie verslaggever heeft altijd veel bewondering voor de jeugdtrainers  van onze mooie vereniging. Veel jeugdcoaches doen het naast spelen of andere activiteiten bij HKC. Leuk om daarover een stukje te schrijven. Omdat Guido naast me aan de bar van het clubhuis zat besloot ik hem te ondervragen. Het kwam zo uit dat het een diepte-interview werd.

Hoe oud ben je?
Ik ben 22 jaar oud.

Sinds wanneer zit je op korfbal?
Sinds 2006 zit ik op korfbal. Ik den begonnen met korfballen in de D-jeugd. Ik ben met korfbal in aanraking gekomen, omdat er veel kinderen destijds uit mijn klas op korfbal zaten bij HKC Haarlem. Ik ben uiteindelijk een paar keer wezen meetrainen om te kijken of korfballen mij leuk leek om te doen. Na een paar trainingen was ik overtuigt en ben ik op korfbal gegaan bij HKC Haarlem..

Heb je altijd bij HKC Haarlem gespeeld?
Ik heb altijd bij HKC Haarlem gespeeld. Sinds kort woon ik in Amsterdam en heb ik er wel over nagedacht om misschien te stoppen bij HKC Haarlem en naar een korfbalclub in Amsterdam toe te gaan. Maar uiteindelijk is de gezelligheid en het clubgevoel bij HKC Haarlem mij doen overtuigen om te blijven bij de club en niet te zoeken naar een club in Amsterdam.

In wel team speel je op dit moment?
Op dit moment speel ik zelf niet in een vast team. Ik ben algemeen reserve en speel af en toe een wedstrijd mee met Haarlem 3 als ze iemand nodig hebben. Inmiddels ben ik al 2 jaar geleden gestopt. Toen ik ben gestopt met korfballen zat ik in Haarlem 2. Ik heb nog een jaar in Haarlem 1 gespeeld. Voordat ik naar de senioren kwam heb ik jaren lang in de 1e jeugdteams bij HKC Haarlem gespeeld. Ondanks dat ik zelf ben gestopt met spelen, ben ik wel doorgegaan met trainen/coachen van een jeugdteam.

Wat is jou mooiste korfbalmoment tot nu toe?
Wat betreft het spelen zelf is mijn mooiste korfbalmoment het gehele laatste jaar waarbij ik zelf nog speelde(seizoen 2016/2017), waarin ik met HKC Haarlem 2 zowel op het veld als in de zaal kampioen werd in de 3e reserve klasse en promoveerden naar de reserve 2e klasse. Wat betreft het coachen is mijn mooiste moment dat wij vorig jaar met de C1 op het NK voor de 1e klasse hebben gestaan. Dit was een ervaring om nooit te vergeten..

Hoe kwam je op idee om jeugdtrainer te worden?
Vroeger dacht ik nooit dat ik een jeugdteam trainen zou geven, omdat het mij niet leuk leek. Uiteindelijk werd ik een keer gevraagd door iemand of ik het samen met hem wou gaan doen, toen heb ik daar eens goed over nagedacht, aangezien het heel veel tijd kost en ik niet wist of ik het leuk zou gaan vinden. Na lang nadenken heb ik toen besloten om toch te gaan trainen/coachen. Vanaf het moment dat ik begonnen ben met trainen/coachen ben ik het eigenlijk alleen maar leuker gaan vinden. Tot op heden heb ik nog geen enkel moment spijt gehad dat ik destijds die stap heb gezet om trainen te gaan geven..

Hoelang ben je al jeugdtrainer?
Dit jaar is mijn 3e seizoen als jeugdtrainer. Ik doe nu voor het 2e jaar achter elkaar de C1 en daarvoor heb ik 1 jaar de D1 gedaan.

Waar is de C1 goed in?
Iedereen in het team kan korfballen en snapt hoe het spelletje werkt. Dat is heel fijn als coach. In elk team zit niveau verschil van de kinderen, maar het is de kunst om als team zijnde, met zijn allen, ervoor te gaan en de zwakke punten van de tegenstander meer te laten zien dan je eigen zwakke punten. Onze kracht dit jaar zit hem in de vechtlust die iedereen de gehele wedstrijden laat zien. Korfballen is nou eenmaal een teamsport, je presteert ook het best als team zijnde als je elkaar helpt en vecht voor elkaar. Als coach zijnde is het elk jaar weer de kunst om iedereen op de juiste plek te zetten en zo te spelen dat iedereen op zijn best tot zijn recht komt, dat is ook dit jaar weer gelukt.

Zijn er nog leerpunten voor jouw team?
De kinderen vinden het lastig om tegen tegenstanders die fysiek of heel lang zijn te spelen. Ik denk dat hier de meeste winst nog valt te behalen als ze leren hoe ze tegen dit soort tegenstanders moeten spelen.

Word je door training te geven ook een betere korfballer?
Ik denk dat je als trainer zeker een betere speler wordt. Als trainer sta je naast het veld en zie je soms dingen heel anders gebeuren dan als je als speler in het veld staat. Je leert als trainer het spel dus van de zijkant te bekijken, je leert een tegenstander goed te bestuderen. Ook ben ik van mening dat een goede trainer ook gespeeld moet hebben om te weten hoe bepaalde dingen als speler in het veld eraan toe gaat.
Trainen geven is zeker goed voor je persoonlijke/sociale ontwikkeling. Je leert op een goede manier je kennis naar kinderen over te brengen. Soms gaat dat beter dan een andere keer, dan moet je ook kunnen omschakelen als iets niet lukt.

Guido bedankt voor je uitgebreide interview en openhartige antwoorden.Geschreven door: Ron Konijn