De mannen achter het materiaal

Al die lange jaren die jullie verslaggever op onze mooie vereniging zit heeft hij zich verbaasd over al de stille krachten achter het materiaal. Zij  zorgen dat we kunnen trainen met de juiste palen, voetstukken, korven, ballen en ander materiaal. Ik zal het maar niet hebben over het begin van de jaren 1990. Toen had je voor de drie soorten velden met middenvak op gras voor pupillen, aspiranten 3 haspels met linten die netjes gemerkt waren door de materiaalcommissie. Ik begreep dat systeem niet en legde bij mijn wedstrijden altijd het verkeerde veld uit en moest dan gecorrigeerd worden door wanhopige teamgenoten.

Terug naar  het hier en nu. Omdat ik van Hans V die jarenlang het materiaal heeft gedaan lovende woorden hoorde over de huidige materiaalcommissie besloot ik Jesper en Wytze te interviewen.

Allereerst de statistieken. Om welke materiaal gaat het?

J&W: Het normale materiaal bestaat uit 77 ballen (in 3 groottes), 20 korven, 14 voetstukken en 30 palen (in 3 lengtes). Daarnaast zijn er verlengstukken om palen te verlengen en is er extra materiaal zoals hesjes, lintjes en pionnen. Van het extra materiaal houden wij niet exact bij hoeveel we hebben.

Wat zijn de belangrijkste dingen die jullie doen?

J&W: De belangrijkste taken die wij uitvoeren is het verzorgen van het materiaal. Wij zorgen dat de palen en ballen op de juiste plek aanwezig zijn wanneer er wordt gewisseld tussen zaal en veld. Maar wij zorgen er ook voor dat het materiaal in goede staat verkeerd. Daarnaast verzorgen wij ook dat alles rond het veld er in orde uit ziet. Zo hebben wij aan het begin van het seizoen, in samenwerking met Harold en Kai, ervoor gezorgd dat de borden voor de rookvrije generatie netjes opgehangen zijn en dat er een peukenbak hangt bij de rookplek.

Wat moet er zoal gebeuren bij de wisseling van veld naar zaal?

J&W: Het verhuizen van de spullen is altijd een flinke taak. We maken een schatting welk materiaal waar nodig is aan de hand van de teams. Daarnaast zorgen wij er ook voor dat de trainers die de zaal openen en afsluiten hier een sleutel voor hebben. Meestal worden wij hierbij geholpen door ouders of andere vrijwilligers, wat erg fijn is aangezien wij zelf niet de middelen hebben om dit alleen te doen. (Denk hierbij aan vervoer waar de lange palen in passen.)

Doen jullie het werk omdat iemand het moet doen of zijn er ook dingen die gewoon leuk zijn?

J: Een club staat of valt met haar vrijwilligers. Ik wilde dus graag iets doen voor de club. Aangezien ik handig ben met techniek, en bijvoorbeeld een team coachen/trainen niet echt iets voor mij is, ben ik begonnen met de materiaalcommissie. Ik doe dit nu ongeveer een jaar en heb gemerkt dat er zeker dingen zijn die ik leuk vind om te doen. Bijvoorbeeld het indelen van het materiaal hok of iets repareren zodra het kapot is zijn leuke taken.

W: Mij was wel vaker gevraagd om iets te doen voor de vereniging, maar dit was het eerste wat mij leuk leek en waarvoor ik ook tijd zou hebben. Voor mij helpt het ook dat ik dit samen met Jesper kan doen.

Wat kunnen individuele spelers, (jeugd)trainers voor en na trainingen en wedstrijden doen om het werk voor jullie gemakkelijker te maken?

J&W: We vinden het al heel fijn dat de meeste trainers zorgen dat al het materiaal naar het materiaalhok wordt gebracht en dat dit vaak in overleg gaat met de teams die daarna trainen. Wat wij wel nog vaak zien is dat het materiaal na de training zomaar ergens in het materiaalhok wordt neergegooid. Het is voor ons moeilijk om na elke training er voor te zorgen dat alles netjes op z’n plek wordt teruggelegd. Zo hebben we drie karren voor ballen waarvan één voor K4 ballen en twee voor K5. Echter zien wij vaak dat dit allemaal door elkaar ligt. Daarnaast merken wij zelf minder snel dat bijvoorbeeld K4 ballen zacht worden. Als een trainer dit meld zodra hij of zijn dit merkt zou ons dat ook een hoop helpen. Ten slotte zien wij ook vaak materiaal overal verspreid tijdens wedstrijden. Het is dan moeilijk om alles in het zicht te houden. Als de trainers en coaches hier ook goed op kunnen letten en na de wedstrijd nog even om het veld heen kijken of er nog materiaal ligt raken we niks kwijt.

 

Geschreven door: Ron Konijn