Een blik op het schoolkorfbal

Het is heel lang geleden dat jullie verslaggever op een schoolkorfbaltoernooi heeft gespeeld. Hoe zit met met de schoolkorfbaltoernooien in Haarlem en bij HKC Haarlem in het bijzonder? Ik ondervroeg  Mikki Sistermans en Rob Leliveld die de laatste jaren de kar hebben getrokken. Mikki is er negen jaar geleden ingerold toen hij jeugdtrainer was. Hij werd gevraagd om de training van de schoolkinderen te verzorgen en geleidelijk aan is hij steeds meer gaan doen, tot aan de huidige rol als organisator. Rob heeft zijn taak in het schoolkorfbal een tijdje neergelegd, maar heeft het vijf jaar gedaan. Toen de taken van de Jeugdcommissie destijds werden herverdeeld heeft hij de verantwoordelijkheid voor het schoolkorfbal op zich genomen.

Welke woorden associeer je met schoolkorfbal?
Mikki:
Haarlem, alle basisscholen, gezelligheid, plezier van de kinderen, kortom een korfbalfeestje.
Rob: Mooie samenwerking tussen Haarlemse verenigingen, fantastisch evenement, druk bezocht, enthousiasme van de kinderen en nieuwe leden.

Wat is er nodig voor een succesvol toernooi?
Mikki: Veel kinderen, droog weer, niet te warm of te koud, enthousiaste trainer-coaches en andere vrijwilligers, en een goeie planning.
Rob: Zon, strakke organisatie, goede contacten met de scholen en gymdocenten (persoonlijk contact leggen, vooral wanneer er een nieuwe gymdocent komt). Wat altijd bijdraagt aan het succes is de enorme betrokkenheid vanuit onze vereniging. Aan een trainingsavond voor het schoolkorfbal werken zo’n zestig vrijwilligers mee!

Wat was een bijzonder toernooi?
Mikki:
Vier jaar geleden toen het door HKC Haarlem werd georganiseerd. Alles ging die dag fantastisch.
Rob: Ik vind de edities waarin HKC Haarlem de hoofdorganisator is altijd het mooist.

Wat willen jullie tot slot nog zeggen?
Mikki: Hoewel er zo nu en dan wrijving is het toch mooi hoe we samen met de andere verenigingen een Haarlems schoolkorfbaltoernooi organiseren. Wel moeten er op letten om de scholen individueel te benaderen zodat we een goede basis creëren voor ledenwerving. Iedereen die overweegt jeugdtrainer te worden moet een keertje schoolkorfbaltraining geven. Je krijgt zoveel speelplezier en enthousiasme van de kinderen terug: daar doe je het voor!
Rob: Ik hoop dat we na de corona volgend jaar samen met de andere  Haarlemse verenigingen weer een mooi toernooi kunnen organiseren.

Beste Mikki en Rob, bedankt voor het interview en ik kijk uit naar het volgende schoolkorfbaltoernooi.

Wil je meer weten over schoolkorfbal? Vraag het aan Mikki of kijk op http://www.schoolkorfbalhaarlem.nl/Geschreven door Ron Konijn