Een goede scheidsrechter…

Afgelopen zaterdag hadden we er weer één… 55 minuten lang. Elke scheidsrechter heeft wel zo z’n dingetje. De ene let net even iets meer op dit en de ander weer op dat. De ene legt de spelregels net even weer iets anders uit dan de ander. En in het begin van een wedstrijd zie je dan altijd wel dat bepaalde spelers de grenzen van de scheidsrechter gaan uitproberen, op zoek naar de regels van deze ene scheids. Op zich in mijn ogen niks verkeerds mee. Maar na zo’n 5 tot 10 minuten moeten de spelregels van de scheids toch wel aan iedereen duidelijk zijn.

Je speelt een wedstrijd om te bepalen wie van de twee het beste is. En het liefste wil je dat dit op een eerlijke manier gebeurt. De scheidsrechter is onontbeerlijk in het bewaken dat de wedstrijd eerlijk verloopt.

Afgelopen zaterdag maakte deze scheids in mijn ogen twee cruciale fouten. De wedstrijd was aan het kantelen in het voordeel van Haarlem. De verdediging van ons was waterdicht (in de tweede helft wel 23 minuten lang) en de aanval heel dreigend waarbij we gewoon de pech hadden dat de bal er gewoon maar niet in wilde gaan.

Maar bij de stand van 3-3 gaat de tegenstander voor de doorloop, onze verdediger loopt vol op het blok van de aangeefster en de aanvaller scoort. In mijn ogen een schoolvoorbeeld van snijden… maar de scheids beoordeelde het anders en keurde het doelpunt goed.

Vlak daarna scoort Haarlem heel snel de 4-4 en belanden we in de laatste twee minuten. De tegenpartij is waarschijnlijk heel blij met een gelijkspel aangezien dat voor hun voldoende zou zijn om kampioen te worden en begint te treuzelen. Haarlem ruikt echter de overwinning en krijgt in de verdediging de opdracht om het schot toe te staan. Inmiddels is de laatste minuut ingegaan. De tegenstander kiest er zelf voor om de paalpositie te bezetten, echter blijft rondspelen. En de scheidsrechter weigert gewoon om te fluiten voor spelbederf. Terwijl hij notabele in de wedstrijd ervoor, toen de rollen waren omgedraaid, hij het spelbederf van de niet-thuisspelende ploeg wel bestrafte.

Ik vind het niet helemaal eerlijk om een scheidsrechter te beoordelen op twee twijfelachtige beslissingen. Op zich had de beste man een prima wedstrijd gefloten. Het is alleen zo jammer dat je geneigd bent om de gedachte aan de twijfelachtige beslissingen, de gedachte aan hoe goed de kinderen wel niet hebben staan spelen te laten overschaduwen… want goed hadden ze gespeeld!

Maar wat ik eigenlijk met een lang verhaal wil duidelijk maken is het belang van een goede onpartijdige scheids. En natuurlijk het is heel makkelijk om vanaf de lijn, vaak met een veel beter overzicht, met tien verschillende ogen die naar tien verschillende dingen kunnen kijken en tien verschillende (en niet altijd de meest correcte) uitleggen van de spelregels, de scheids te bekritiseren wanneer hij in splitseconds de situatie moet beoordelen en dan soms tot een heel ander oordeel komt.

In mijn ogen heb je ballen als je het aandurft om daar op het veld te staan! En al dat gez… aan te moeten horen van niet altijd even deskundige, geintoxineerde of niet altijd onpartijdige personen langs de kant. Voor de scheidsrechters die proberen een wedstrijd in goede banen te leiden heb ik een diep respect.

Vanwege een gebrek aan scheidsrechters ontkomen we er niet aan om (jeugd)spelers te vragen om dat te doen wat waarschijnlijk het meest moeilijke is bij een hele wedstrijd. Maar we willen bij Haarlem wel graag deze ‘scheidsrechters in de dop’ de juiste handvaten geven om deze moeilijke taak op een juiste manier te vervullen.

Daarom wil ik nogmaals jullie aandacht vragen voor de thema-avond “Hoe fluit je een korfbalwedstrijd” op 28 oktober a.s. om 19:30 uur.

En deze avond is zeer zeker niet alleen bedoeld voor A-junioren, maar ook voor iedereen die zijn kennis over spelregels wil vergroten of misschien wel een scheidsrechterscarrière willen nastreven.

Geef je daarom alsnog op middels dit aanmeldformulier.

Geschreven door: Kees van den Berg