Flashback: “De C1 op het NK”

In het seizoen 2017/2018 werd onze C1 drie keer kampioen: eerste helft veld, zaal én tweede helft veld. Voor het eerst in onze lange korfbalgeschiedenis ging een C1 team op voor het Nederlandse Kampioenschap. De succescoaches van toen waren Guido Duijs en Lloyd Hoffman. Jullie verslaggever blikte met hen terug.

Wat voor trainer ben jij?
Guido: Gedreven, serieus en enthousiast.
Lloyd: Ik wil graag plezier overbrengen en ik houd van aanpakken. Ik doe graag mee met de partijtjes zodat ik mee kan kijken waar de sterke en verbeterpunten van de spelers liggen.

Wat waren de verwachtingen aan het begin van het seizoen?
Guido: We wilden gewoon drie keer kampioen worden met de kwaliteit spelers die we hadden.
Lloyd: Ik wist dat we een leuk team hadden en ik had er heel veel zin in. In de eerste klasse weet je nooit van te voren wat voor tegenstanders je krijgt. Kinderen die voor het eerst in de C spelen, maar ook kinderen die al voor het tweede jaar in de C1 spelen.

Hoe was de competitie verlopen in 2017/2018?
Guido en Lloyd: In de eerste helft van het veld zijn we ongeslagen kampioen geworden. In de zaal waar we een klasse lager speelden waren we zoveel beter dat het haast niet leuk meer was om wedstrijden te spelen. Dan won je met 28. Dus we werden zaalkampioen. Eigenlijk gebruikten we het zaalseizoen om ons voor te bereiden voor de tweede helft veld. We moesten altijd het beste van onszelf laten zien in de zaal om later het hoger niveau in de eerste klasse veld aan te kunnen. In de zaalcompetitie vertelden we de spelers al dat we het Nederlands Kampioenschap konden halen als we het in de tweede helft veld kampioen zouden worden. En we werden veldkampioen door alle wedstrijden te winnen. Zo zijn we op het NK terechtgekomen.

Wat waren de sterke punten van het team?
Guido: We waren als team sterk, zonder zwakke schakels.
Lloyd: We waren heel goed in het samenspel. Iedereen werd in het spel betrokken en liet elkaars sterke punten naar voren komen. 

Hoe herinner je de dag van het Nederlands Kampioenschap?
Guido: We vertrokken met een gezellige bus vol met spelers en supporters (vooral gezinsleden) vanaf de Kleverlaan naar Nuenen. Toen we daar aankwamen zag het er groots georganiseerd uit. We werden per team voorgesteld, maar ook iedere speler apart. Acht teams speelden in twee poules van vier tegen elkaar, gevolgd door beslissingswedstrijden. Het was best zwaar om vier wedstrijden van 30 minuten te spelen. Uiteindelijk zijn we zesde geworden, maar een betere uitslag was zeker mogelijk geweest.
Lloyd: Ik herinner me dat ik zenuwachtig was en dat het een superwarme en vermoeiende dag was. Maar het was een dag om nooit te vergeten!

Wat hebben de spelers volgens jou geleerd van die dag?
Guido: Ik denk dat ze geleerd hebben op een hoger niveau te spelen. Dat is een stuk lastiger, maar wel leerzaam. Ook merkten ze dat een kampioen zijn in de ene regio, nog niet betekent dat er geen regio’s zijn waar beter gekorfbald wordt: het landelijk niveau lag hoger. De kinderen hebben ook geleerd om alle wedstrijden op het NK voluit te moeten spelen en geen zwakke momenten in de wedstrijd te hebben, want dat wordt op dat niveau meteen afgestraft en je kunt niet gemakkelijk weer inlopen.
Lloyd: Ik denk dat ze het hele seizoen wat geleerd hebben. Je moet het hele seizoen gefocust blijven en constant blijven knokken. Alleen dan kun je de betere tegenstanders aan.

“We waren als team sterk, zonder zwakke schakels”

Wat heb je als trainer geleerd?
Guido: Ik heb geleerd om op een hoger niveau te coachen. En met wedstrijden van een half uur moet je sneller wisselen.
Lloyd: Ik sluit me bij Guido aan. Ik heb vooral geleerd om op een hoger niveau te coachen.

Wat wil je tot slot kwijt?
Guido: Ik hoop dat HKC Haarlem weer snel een Nederlands Kampioenschap haalt. Het is niet alleen een mooie ervaring voor het team dat meedoet. Het is ook goed voor de naamsbekendheid van onze vereniging in korfballand.
Lloyd: 2017/2018 was een topjaar. Het was een eer om zo’n dreamteam te mogen trainen. Wellicht ga ik in de toekomst weer training geven!

Tot slot
Guido en Lloyd bedankt voor het interview, en ik hoop jullie weer gauw te zien coachen.Geschreven door Ron Konijn