Hans Jansen neemt afscheid tijdens recreantendiner

Ik moest me wel laten overschrijven naar de recreanten, maar jullie reporter is het gelukt om door te dringen tot het fameuze recreantendiner. In de bijgevoegde vage foto zien jullie de korfbaloudsten van HKC Haarlem op een geheime locatie in de Haarlemse binnenstad. Onze mascotte Wessel (strenge moeder, op tijd naar bed) en Kees waren verhinderd, maar voor de rest was iedereen er. Veel wat op het diner besproken is valt onder het geheim van de recreanten. Ik kan wel melden dat de recreanten terugblikten op een mooi seizoen.

Ook mocht ik verslag doen van het officiële afscheid van Hans Jansen die na 8 jaar recreant-af is. Hans was een superrecreant. Hij was niet alleen zoveel mogelijk op de trainingen te vinden, maar schitterde vooral op de toernooien, waar hij vaak het verschil maakte tussen winst en verlies.

Ik vroeg Hans om zijn korfbalverhaal.
Hans: “Ik ben begonnen met korfbal op mijn zevende. Dat was bij de Meeuwen in Putten. Op mijn veertiende ben ik daar gestopt om meer te gaan windsurfen. Op mijn 24e heb ik het korfballen weer opgepakt bij Futura in Den Haag. Daar heb ik gekorfbald tot mijn verhuizing naar Overveen in 1999.”

En toen kwam je bij HKC Haarlem terecht?
Hans: “Ja dat was in 2001. Ik ben bij Haarlem gaan spelen onder de de bezielende leiding van Leo Reijns (voor onze millenials: dat is één van onze clubiconen van weleer en naamgever van de felbegeerde Leo Reijns bokaal, red.). Ik speelde in het vierde met topspelers als Johan en Gusta Koren, Joke, Ab, Paul, Saskia, Stephanie en Tilja.”

En wanneer werd je recreant?
Hans: ”In 2008. Met de komst van ons derde kind werd het competitiespelen wat lastiger. Door te gaan recreëren bleef ik wel korfballen. Het leuke aan de recreanten is dat je elke week traint en af en toe een toernooi speelt. Het sportieve element was voor mij erg belangrijk. Ik ben niet zo van de sociale dingen. Een keer een uitzondering gemaakt voor een avondje bowlen: dik ingemaakt.”

Hoogtepunten, dieptepunten?
Hans: “Nadat de eerste groep eerst wat uitdunde ontstond er een nieuwe groep. Die bestond uit echte recreanten: Arjan, Bert, Winfred, Monique, maar ook uit oud-competitiespelers: de Saskia’s, Stephanie, Melissa, Marco, Jeffrey, later ook Ron, altijd aangevuld met Mariska Janszen. Dat was gewoon een prima groep waarmee we ook veel toernooien hebben gewonnen. Om tot een hoogtepunt te komen moesten we eerst diep zinken. De nederlaag in Zaandam tegen Oranje Nassau is veel besproken. Een jaar later wonnen we met 10-0 en sindsdien hebben we altijd van ze gewonnen.”

Waarom ben je gestopt?
Hans: “Naast korfbal ben ik nog steeds een fanatieke surfer. Tegenwoordig doe ik aan kitesurfen en suppen. Wat slijtage aan de rug zorgt er voor dat ik mezelf in acht moet nemen. De harde ondergrond in de zaal is helaas niet meer haalbaar. Alles moet wijken voor wind en golven. Weer verliest korfbal van surfen.”

Heb je nog tips voor de HKC Haarlemmers?
Hans: “Recreëren zou een natuurlijke stap moeten zijn na een wedstrijdcarrière. Ga met je oud-teamgenoten naar de recreanten en je houdt makkelijk nog een aantal jaren korfbalplezier.”

Wat wil je tot slot nog kwijt?
Hans: “Ik heb veel respect voor onze bestuurders. Ik heb HKC Haarlem in mijn hart gesloten. De vele mensen die ik heb leren kennen bij HKC Haarlem zijn me dierbaar. Ik hoop jullie nog veel tegen te komen.”

Met deze mooie woorden laat Hans zien dat hij ook buiten het veld kan inspireren. Namens alle recreanten bedankt!