Het korfbalgevoel van… Fré

Op een woensdagmiddag belde ik met Fré Houtman. Op de achtergrond was zijn vrouw Ineke aanwezig die zijn verhaal aanvulde. Samen met Ineke was hij één van de vele korfbalechtparen van HKC Haarlem. Fré is in 1961 op zijn dertiende begonnen met korfbal en is, op een klein uitstapje naar Rapid na, altijd lid gebleven. Fré is altijd de aanvoerder geweest van de teams waarin hij speelde. Na zijn jeugdperiode is hij meteen in Haarlem 1 terechtgekomen. Zijn sterke punt was doelpunten maken en in het bijzonder de doorloopbal. Zijn vrouw Ineke heeft menig doorloopbal aangeven en daar is hij haar nog steeds dankbaar voor. Doorloopbaltip van Fré: voor succes altijd aangeven direct vanaf de paal.

Na zijn periode in Haarlem 1 is Fré bewust lager gaan spelen, ook omdat hij zo samen met ze vrouw Ineke kon ballen. In de lagere teams leerde menig korfballer (waaronder jullie verslaggever) veel van Fré. Als vrijwilliger heeft Fré heel wat voor de vereniging betekend: jeugdkampen van de korfbalbond in Ommen, Pinksterkampen van onze vereniging, Jeugdcommissie, trainer-coach jeugd, materiaalcommissie en redacteur van de goed gevulde jeugdkrant “De klimop” die als katern was opgenomen in de toenmalige clubkrant van HKC Haarlem

Wat zijn  je eerste korfbalherinneringen?
Dat is het schoolkorfbal geweest. We kregen op de Linnaeusschool korfballes van Leo Reijnse en Rein van Eik. Na het schoolkorfbaltoernooi was ik van plan om te gaan voetballen bij EDO: de voetbalschoenen waren al gekocht. Toen kregen we thuis bezoek van Leo Reijnse en Loes Jansen. Ze vertelden mij dat korfbal een betere sport was waarbij je al je spieren gebruikt. Mij ouders waren ook voor korfbal en omdat een aantal klasgenootjes ook korfbalde ben ik overstag gegaan. Ik wilde het wel proberen en ben altijd gebleven. Mijn broer André Houtman (onze zeer gewaardeerde scheidsrechter!) hebben ze ook gelijk lid gemaakt.

(Noot van jullie verslaggever: Kan de wervingscommissie hier anno 2020 nog wat van leren?)

Welke woorden associeer je met korfbal?
Gezinssport. Belangrijke rol voor tactiek en techniek. Persoonlijk duel met je vaste tegenstander: man tegen man / vrouw tegen vrouw

Wat  zijn je mooiste korfbalherinneringen tot nu toe?

  • Met de junioren hebben een keer met 30-0 van Nieuw Flora gewonnen.
  • Ik ben een keer geselecteerd voor de Juniorenploeg van District Noord-West. Het was bijzonder om op zo’n hoog niveau te korfballen, helaas moest ik door een blessure stoppen.
  • Op 18-jarige leeftijd ben ik in Haarlem 1 gedebuteerd. Ik speelde onder meer samen met Dick en Joop Larensteijn, Gea Abspoel, Annie Verver en Susan Keskens.
  • Met Haarlem 1 heb ik in de zaal 1e klasse gespeeld: dat was een behoorlijk niveau!

Heb je nog een korfbaldroom die je met ons wilt delen?
Ik volg de verrichtingen van HKC Haarlem op de voet. Ik hoop dat ze weer gauw kampioen worden.

Wat wil je tot slot zeggen?
Een paar jaar gelden vond ik korfbal minder leuk om te kijken doordat er door spelers voortdurend gedraaid werd onder de korf met het oog op positieverbering. Met nieuwe regels is dat gelukkig nu niet meer het geval.
Ik vind het belangrijk dat niet alleen degenen die scoren worden bedankt maar ook zij die aangeven, zoals Ineke altijd mijn doorloopballen aangaf. Ik ben tot slot iedereen dankbaar met wie ik heb samengespeeld: we waren één korfbalfamilie.

Beste Fré, bedankt voor het interview en ik hoop dat je korfbaldroom uitkomt.Geschreven door: Ron Konijn