Het korfbalgevoel van… Henny de Bruijn

Dit keer kwam ik bij één van onze niet-spelende leden op de koffie. Henny is al 56 jaar lid en heeft een imposante carrière bij HKC Haarlem achter de rug. Ze is op haar achtste officieel begonnen. En doordat er in die tijd geen junioren waren stroomde ze op haar 15e vanaf de aspiranten door naar het tweede en snel ook het eerste. Ze stond samen met haar ouders Dinny en Joop. Haar sterke punten waren dat ze met iedereen goed kon samenspelen, zodat ze vaak in slecht draaiende vakken werd ingezet. Daarnaast was ze een rots in de branding als paaldame, kon ze dienend spelen en had ze een enorm loopvermogen. Om harder in het spel te zijn moest ze wel tegen Nel (onze penningmeester) spelen op de training. Henny heeft tot haar veertigste in het eerste gespeeld, daarna nog een aantal jaren in de lagere teams. Henny heeft ook een reeks van vrijwilligersfuncties gedaan. Twee van haar kinderen (Rick en Tamara) hebben ook bij HKC Haarlem gekorfbald, maar zijn inmiddels gestopt.

Wat is jou eerste korfbalherinnering?
Ik was als baby al op het veld aanwezig als mij ouders korfbalden. Er waren dan altijd familieleden en/of vrienden die op mij pasten. Actief herinner ik mij die keren dat ik stiekem alvast mocht meetrainen van mijn oom Leo Reijns, ik zal zo’n 6 jaar geweest zijn. Wat genoot ik daarvan!

Welke woorden associeer jij met korfbal?
Familie, gemixt, sociale sport. Korfbal is volgens Henny ook karaktervormend omdat je elkaar allemaal nodig hebt en je wel móet samenwerken: je kunt niet in je eentje gaan dribbelen. Wat veel mensen niet weten is dat je veelzijdig beweegt met korfbal en dat je inzicht, timing en vrijlopen leert: allemaal dingen die ook van pas komen bij andere sporten.

Wat waren je korfbalhoogtepunten?
Kampioenschappen, Jubilea omdat we zoveel jaar bestonden, Pinksterkampen en de cabaretavonden. Over dat laatste wil Hennie nog kwijt dat cabaret op een korfbalvereniging wellicht niet meer van deze tijd is maar dat zij en de HKC Haarlemmers van toe er ontzettend veel plezier aan hebben beleefd.

Heb je nog een korfbaldroom?
Ik hoop dat korfbal zich in de concurrentie met ander sporten kan handhaven en meer waardering krijgt in de media en van de mensen.

Beste Henny, bedankt voor het interview en ook ik hoop dat je korfbaldroom uitkomt.Geschreven door Ron Konijn