Het korfbalgevoel van… Joke

Onze penningmeester Nel gaf mij de raad om bij Joke van Blanken op de koffie te gaan. Dus ben ik op een zaterdagavond afgereisd naar Velserbroek. Joke is de oudste van het gezin Van Blanken dat bij HKC Haarlem ging korfballen: Joke, Sonja, Albert en Ton. Op familiedagen hebben ze wel eens in één vak gespeeld. In de competitie heeft Joke met Ton gespeeld in het eerste, met Sonja in het derde en met Ab in het vierde. Een van haar kinderen Myhra heeft ook een tijd bij HKC Haarlem gekorfbald. Tijdens het toen nog veldkorfbal was voor Joke het middenvak haar favoriete plek, individueel was zij geen sterke speler maar wel een ondersteunende speler. In de wedstrijdstatistieken die toen bijgehouden werden (dat was onder Nico Steelink) was ze een speelster die zowel het snelste doelpunt had gescoord als het snelst een doelpunt had doorgelaten. Naast vele jaren in het eerste heeft ze ook in lagere teams gespeeld. Joke heeft jarenlang veel vrijwilligerswerk gedaan: jeugdtrainer, clubkrant, coach van het tweede, organisatie van het schoolkorfbal, naar wedstrijden rijden, Kampleiding, cabaret tijdens feestavonden.

Wat is jouw eerste korfbalherinnering?
Het was geen schoolkorfbal maar er was een korfbalclinic op een school. Ik was meteen enthousiast. Ik moest een tijdje zeuren bij mijn ouders maar toen mocht ik op korfbal. Ik weet nog dat ik het niet leuk vond dat mijn zusje, broertjes en later ook mijn ouders lid werden van de club. Het was mijn club.

Welke woorden associeer je met korfbal?
Teamsport, familiesport, mijn sport.

Wat is je mooiste korfbalherinnering tot nu toe?
We hadden een veldcompetitie en een zaalcompetitie ( micro korfbal). Op het veld speelde ik al in het eerste, en ik vond het geweldig dat ik ook in de zaal mocht starten in het basisteam. Er was 1 plek en we waren met zijn tweeën. Een domper was wel dat ik in mijn eerste wedstrijd in Amsterdam, mijn scheenbeen brak. Het heeft een tijd geduurd eer ik weer terug was op de plek waar ik graag wilde staan.

Heb je een korfbaldroom die je met ons wilt delen?
Ik herinner mijn korfbaldroom van vroeger. Toen ik uitgenodigd werd voor de selectie van het juniorenteam van de provincie Noord-Holland droomde ik er van om hierin hoger op te komen. Dat is helaas niet gelukt.

Waar ik wel heel blij om ben, is dat de naam van Blanken nog steeds bij HKC Haarlem te horen is omdat mijn neef(jes) en nichtje nog heel actief zijn in het spel.

Beste Joke, bedankt voor het interview en ik denk dat je trots mag zijn op je korfbalcarrière binnen en buiten het veld.Geschreven door: Ron Konijn