Het korfbalgevoel van… Peter

Ik belde met Peter Olthoff op een dinsdagavond. Peter heeft een zeer mooie korfbalcarrière achter de rug. Hij heeft een groot deel van zijn carrière samen met zijn vriendin Marleen gespeeld. Peter is op zijn zevende begonnen bij NIC Groningen. Toen hij jong was speelde hij zowel korfbal als basketbal op een hoog niveau. Uiteindelijk was dat niet te combineren en koos hij voor het basketbal. Na zijn studie in Groningen zocht hij zijn heil weer bij het korfbal. Hij kwam in de eerste selectie van NIC terecht dat op het allerhoogste niveau (toen Hoofdklasse) speelde. Zijn sterke punten als korfballer was de positie van spits en het scoren.

Hij trainde en speelde onder andere met coryfeeën als Taco Poelstra, Michiel Gerritsen en Gerald van Dijk. Er volgden bijzonder mooie jaren met onder meer een kampioenschap in de Reserve Korfbal-league. In die tijd leerde Peter tevens Marleen kennen en speelde ze samen bij NIC. Op een zeker moment kreeg Peter een baan aangeboden in Amsterdam en is hij samen met Marleen naar Haarlem verhuisd. Samen zijn ze bij HKC Haarlem gaan korfballen. Ze kozen voor onze vereniging omdat het onmiddellijk goed aanvoelde. Ook bij Haarlem volgde een aantal mooie jaren. “De verwachtingen waren hoog in het eerste memorabele seizoen (2006/2007) met nieuwe spelers, trainer Terence ‘tendertje’ Schoolmeester en waarin Haarlem het seizoen ervoor was gepromoveerd naar de eerste klasse in de zaal”. Echter de start was bijzonder stroef, zeven nederlagen op rij in de veldcompetitie. In de zaal viel de puzzel in elkaar en Haarlem verloor zowel in de zaal als het veld nauwelijks meer een wedstrijd. “We draaiden bovenin mee in de 1e klasse in de zaal en degradatie werd voorkomen op het veld”. Na een mooie tijd met sportieve hoogte- en dieptepunten, met gedenkwaardige trainingsweekenden, een aantal epische wedstrijden tegen o.a. BEP, Sporting Trigon en Triaz, een zware knieblessure, werd 2009/2010 het laatste seizoen van Marleen en Peter bij Haarlem 1. Een prachtig afscheid volgde, in de laatste wedstrijd tegen AW-DTV werd het kampioen en promoveerde het naar de 1e klasse op het veld. Omdat er een herenprobleem was bij het tweede heeft Peter een seizoen later met veel plezier toch nog een jaartje gespeeld.

Naast zelf korfballen heeft Peter acht jaar in de Technische Commissie gezeten. Ook heeft hij H1, H2 en H3 op invalbasis gecoacht. Zijn sterke punten waren daarbij het tactisch inzicht en discipline. Peter is de trotse korfbalvader van Merel (F1).

Wat is jouw eerste korfbalherinnering?
Ik ging met mijn zus die al korfbalde mee naar NIC en ben zo de sport ingerold.

Welke woorden associeer je met korfbal?
Familie, samen winnen / samen verliezen en liefde

Wat is je mooiste korfbalherinnering tot nu toe?
De mooiste herinnering is lastig te zeggen. Elke periode kende hoogte- en ook dieptepunten. Wat me het meest bij is gebleven zijn de kampioenschappen bij NIC, het kampioenschap met Haarlem in mijn laatste jaar en het 5x op rij winnen van de Haarlemse Korfbalweek.

Heb je een korfbaldroom die je met ons wilt delen?
Ik was in het verleden betrokken bij eerdere fusiebesprekingen van de Haarlemse verenigingen. Hoewel het nog steeds niet gelukt is, hoop ik toch dat het er een keer van komt en dat er een toekomstbestendig, op een hoog niveau spelend, Haarlems korfbalbolwerk kan ontstaan. Daarnaast zou het mooi zijn als onze dochter Merel korfbal leuk blijft vinden en een plezierige korfbalcarrière tegemoet gaat.

Beste Peter, bedankt voor het interview en ik hoop dat je korfbaldroom uitkomt.Geschreven door: Ron Konijn