Het korfbalgevoel van… Sjaak

Sjaak Dussenbroek heeft een bijzonder mooie staat van dienst in het korfbal. Dus het werd tijd om op de koffie te gaan in de Floresstraat. Sjaak was 8 toen hij begon als korfballer bij het toenmalige Oosthoek. Later is hij overgegaan naar HKC Haarlem waar hij een tijd in het eerste heeft gespeeld. Zijn grootste kracht als speler was het versieren van strafworpen. Vanaf zijn 20e is hij ook scheidsrechter geworden. Hij deed dat omdat dat gevraagd werd. De cursus duurde maar liefst 20 weken, inclusief 10 wedstrijden, en je moest ook de korfbalgeschiedenis kennen. Van de 8 cursisten was Sjaak de enige die overbleef. De scheidsrechtersopleiding is nu wel anders. Sjaak is ook een tijdje jeugdtrainer geweest. Naast scheidsrechter is Sjaak ook lange tijd  beoordelaar. Sjaak is bijna 50 jaar lid van HKC Haarlem. Hij is de trotse korfbalvader van Patricia (recreanten) en korfbalgrootvader van Ilse (D1).

Wat is jouw eerste korfbalherinnering?
We waren met een stel jongens aan het voetballen op straat. En we werden aangesproken door de heer Veldhuis. We moesten niet op straat spelen maar gaan sporten op het Noorder Sportpark. We deden gewoon wat gevraagd werd en die sport bleek korfbal te zijn bij de vereniging Oosthoek. En zo werd ik korfballer.  (Redactie: dat waren duidelijk andere tijden!)

Welke woorden associeer jij met korfbal?
Gezelligheid en met je korfbalvriendengroep gaan stappen. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op het korfbalveld aanwezig zijn. 

Wat is je mooiste korfbalherinnering tot nu toe?
Dit is mijn top 3

  1. Mijn jubileum van 25 jaar scheidsrechter. Ik floot toen in Amsterdam Luto tegen Mais/Enschede. Ik kreeg een bijzonder beeldje en heel veel mooie cadeaus.
  2. Met andere scheidsrechters ben ik een aantal keer naar Engeland gegaan. We floten daar internationale wedstrijden maar ook het toernooi voor het Engels kampioenschap. Het was altijd bere gezellig!
  3. Ik ben 20 jaar scheidsrechter geweest op het toernooi van Knegsel. Het was altijd een plezier om daar te fluiten. Bijzonder dat ik daar wedstrijden in het dameskorfbal met afwijkende regels heb mogen fluiten

Heb je een korfbaldroom die je met ons wilt delen?
Ik vind het leuk om mijn kleindochter Ilse te volgen in het korfbal en daar komt volgend jaar ook Fleur nog bij. Ik beoordeel nog en fluit af en toe nog de jeugd. Dit hoop ik allemaal nog lang te kunnen doen.

Beste Sjaak, bedankt voor het interview en ik hoop dat je korfbaldroom uitkomt!Geschreven door: Ron Konijn