Het korfbalgevoel van… Ton

Het toeval wil dat ik kort na het interview met Joke haar broer Ton van Blanken sprak in het Kenne-mer Sportcenter. Hij heeft een indrukwekkende carrière als speler en trainer achter de rug. Hij begon met spelen op zijn zesde/zevende en vormde al gauw samen met Jaap Willegers, Rob Abspoel en Erwin Bartman een berucht viertal dat zo’n acht jaar samen heeft gespeeld en 7 kampioenschappen heeft behaald. Na het doorlopen van de jeugdteams kwam hij in de selectie en Haarlem 1 terecht, waar hij maar liefst bijna 20 jaar heeft gespeeld. Na zijn tijd bij HKC Haarlem heeft Ton bij Oosterkwartier 2 gespeeld en is daar op zijn 49e nog gedebuteerd in het eerste. Hij is trainer geweest bij HKC Haarlem (verschillende teams), Oosterkwartier 1 en Rapid waar hij nu aan zijn derde en laatste seizoen bezig is. Zijn korfbalkwaliteiten waren dat hij een aanvaller pur sang was, dodelijke vrije ballen neerzette en goed was in de korte kans bij de korf. Als trainer is zijn lijfspreuk: “Zorg als speler ervoor dat je een andere speler beter maakt”.

Ton heeft in veel gedaantes wat voor onze mooie vereniging betekend: allerhande technische klusjes (o.a. bouw nieuwe accommodatie), jeugdcommissie, jeugdtrainer, technische commissie, Materiaalcommissie, Pinksterkamp, 100-jarig jubileum, seniorenkamp (moet van Ton weer terugkomen!) en feestcommissie.

Ton is de trotse korfbalechtgenoot van Sylvia (Haarlem 3) en de trotse korfbalvader van Mats (Haarlem 2), Jop (C1) en Suus (D1)

Wat is jouw eerste korfbalherinnering?
Dat zijn er twee:
· Het Pinksterkamp bij Noordwijkerhout.
· De kampioenswedstrijd van de puppen tegen Aurora

Welke woorden associeer je met korfbal?
Heel veel plezier, het is je leven en je doet er alles voor. Gezellig bij de wedstrijden maar ook bij de derde helft. Wel mis ik mijn pokeravondjes!

Wat is je mooiste korfbalherinnering tot nu toe?
Toen ik als trainer-coach met de junioren naar de eerste klasse promoveerde en we daar goed presteerden.

Heb je een korfbaldroom die je met ons wilt delen?
Ik stop na dit jaar als trainer-coach, maar hoop nog lang veel plezier in het korfbal te vinden. En ik vind het nog steeds raar dat ik bij de drie verenigingen alleen maar voorstanders van een fusie spreek maar dat deze niet van de grond komt.

Beste Ton, bedankt voor het interview en ik hoop dat je korfbaldroom uitkomt.

Ton samen met broer AlbertGeschreven door: Ron Konijn