HKC Haarlem start nieuwe seizoen met rookvrij sportterrein

Korfbalvereniging HKC Haarlem viert op zaterdag 9 september de start van het nieuwe seizoen met de invoering van een rookvrij sportterrein. Iedereen is en blijft welkom bij de vereniging, ook rokers! Wel vraagt HKC Haarlem rokers om uit het zicht van kinderen, buiten het terrein te roken. De plekken binnen het sportterrein, zoals langs de lijn en het terras, zijn namelijk vanaf 9 september 100% rookvrij.

Zien roken, doet roken
Voorzitter Hans van den Hoek: “Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de sportvereniging. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk of stoer. Zien roken, doet roken. Zeker als dit mensen zijn naar wie ze opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Wij willen kinderen het goede voorbeeld geven en ze beschermen tegen de verleiding en gevolgen van roken.”

Op weg naar een Rookvrije Generatie
Het initiatief van HKC Haarlem sluit aan bij de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ (www.rookvrijegeneratie.nl). Initiatiefnemers van deze beweging zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds en inmiddels hebben vele partners zich aangesloten. De GGD Kennemerland doet binnen Haarlem ook actief mee aan de promotie. De beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

De Hartstichting geeft bekendheid aan rookvrije sportterreinen en ondersteunt sportverenigingen met materialen en advies. Het draagvlak voor de Rookvrije Generatie groeit en ook sportverenigingen gaan nu op weg naar rookvrij. Hans van den Hoek: “HKC Haarlem vanaf nu dus ook. We zijn daarmee de allereerste sportvereniging in Haarlem en we doen dan ook een oproep aan andere verenigingen om ons goede voorbeeld te volgen.”