HKW 2018 groot succes

Zoals jullie misschien al via Facebook en Twitter (of gewoon ouderwets in de papieren krant zelf) hebben kunnen lezen had het Haarlems Dagblad een stukje gewijd aan de Haarlemse Korfbalweek. “De grote verrassingen tijdens de HKW waren de teams van Oosterkwartier, Aurora en de reserves van Haarlem en Rapid. Oosterkwartier, Aurora en Rapid 2 bleven gedurende de week ongeslagen en plaatsten zich eenvoudig voor de halve finales.

De reserves van Haarlem hielden de hoofdmacht van Haarlem met een beter doelsaldo buiten de halve finales. Tijdens de halve finales verloor Aurora in een spannende wedstrijd nipt van Haarlem 2: 7-8. En zo troffen de reserves van Haarlem en stadgenoot Rapid elkaar in de finale van derde/vierde-klassers.

Op papier was Rapid de favoriet. De ploeg korfbalt reserve eerste klasse. Haarlem speelt reserve derde klasse. Tot 5-5 gaven beide teams elkaar geen duimbreed toe. Vlak voor rust nam Rapid een 7-5 voorsprong. Rapid gaf deze voorsprong niet meer weg en won met 14-7.”

“Bij de junioren zegevierde Haarlem, dat tegenstander EKVA met 14-12 de baas bleef. Rohan Wolvers scoorde vijf doelpunten voor Haarlem.”

In hetzelfde stukje zegt de coach van Haarlem 2 ook heel terecht: “Ik ben heel trots op mijn ploeg dat ze zo ver zijn gekomen.”

En dat is ook precies wat ik denk dat we moeten zijn: trots op onze spelers. Alleen al het feit dat ze de finale hebben gehaald is al bewonderenswaardig. En dan ook nog in met name de eerste helft stand houden tegen een veel betere tegenstander. En uiteindelijk verlies je de wedstrijd gewoonweg omdat de tegenstander beter is.

Wat het HD niet vertelt is dat bij de finale van de junioren op papier EKVA de favoriet was. Zij spelen in de zaal eerste klasse. En Haarlem A1 tweede klasse. Na de voorrondes, waarin de coach tevreden was over het ongeslagen doordringen naar de finale maar iets minder over het spel, was de coach van Haarlem A1 toch nog zeer hoopvol: “De finale zal moeilijk worden omdat we dan wel moeten korfballen. Als we ons spel weer kunnen oppakken en onze hoofden dezelfde kant op kunnen krijgen moet het kunnen lukken.”

De finale zelf was reuze spannend. Beide teams gaven elkaar geen duimbreed toe. Haarlem pakte haar eigen spel en dan zie je gelijk het resultaat. In de eerste helft kwam Haarlem telkens met één of twee punten voor en maakte EKVA telkens gelijk. Bij rust stond het 5-5.

In het begin van de tweede helft kwam het initiatief bij EKVA. Zij maakten telkens als eerste een korfpunt, waarna Haarlem de gelijkmaker scoorde. Tot halverwege de tweede helft Haarlem opeens het initiatief over nam en uitliep naar een voorsprong van vier punten. Ik heb het wel vaker gezegd, maar het lijkt wel alsof onze junioren een “uitdagende” tegenstander moeten hebben om het beste uit zichzelf te halen.

Tegen het einde werd het nog spannend omdat Haarlem het zichzelf moeilijk ging maken door in de tweede versnelling te gaan korfballen. Maar uiteindelijk kon de beker voor de tweede keer op rij in ontvangst genomen worden.

Geschreven door: Kees van den Berg