Ingrid Sijstermans (KNKV): “Concrete kansen voor groei HKC Haarlem”

Wouter, Ronald en Ron doen een onderzoek om de HKC’ers die nieuwe leden willen werven te gaan ondersteunen. Tijdens de starbijeenkomst vertelde Ingrid Sijstermans van het KNKV wat haar eerste analyse is van onze vereniging. Ook gaf ze concrete tips over waar en hoe te werven. Jullie verslaggever was er bij en mocht haar na afloop wat vragen stellen.

Kun je allereerst iets over je eigen korfbalgeschiedenis vertellen?

Mijn korfbalroots liggen bij Breda Noord (nu Terda) waar ik tot mijn 22e heb gespeeld. Door een verhuizing naar Roosendaal ben ik bij Keep Fit’70 gaan korfballen en heb ik de familie Konijn leren kennen. Met Jacqueline, de zus van Ron, heb ik in het eerste gespeeld. Leuke tijden!

Door een vervelende knieblessure was ik genoodzaakt om mijn korfbalschoenen aan de wilgen te hangen. Het korfbal heeft mij veel mooie dingen gebracht en dat doet het nog steeds.

Wat valt je  in positieve zin aan HKC Haarlem?

Vanaf het eerste moment dat ik contact had met HKC Haarlem kreeg ik het gevoel dat HKC Haarlem een korfbalvereniging is met een visie/missie. En flink aan de weg timmert. Het ledenaantal biedt een goede basis. Ook is er een breed aanbod.  Want naast competitiekorfbal zijn er recreanten, G-korfbal en KombiFit. Daarnaast kijkt HKC Haarlem over haar grenzen heen en is er klaar voor om haar maatschappelijke rol in de wijk te vervullen. Een gezonde, gezellige en ambitieuze vereniging.

En als je naar de cijfers kijkt?

Ik heb een eerste analyse gedaan die jullie verder moeten verfijnen.  Ik denk dat jullie wat meer spelende senioren kunnen gebruiken. En net als bij veel andere verenigingen heb je dat in bepaalde categorieën  te weinig meisjes/dames of  jongens/heren hebt. Bij iedere vereniging is dat telkens anders. De kangoeroes en jeugd laten mooie cijfers zien en dat is mooi. Wat wie de jeugd heeft, heeft de toekomst als je ze vast kan houden.

Welke groeikansen zie je?

Als ik naar alle cijfers kijk zie ik voor alle categorieën groeimogelijkheden. Maar korfbal moet wel sterk concurreren. Je moet dus gericht werven en dit systematisch volhouden. Als jullie onderzoek klaar is kun jullie daar mee aan de slag.

Heb je nog concrete tips voor de enthousiastelingen die met de werving aan de slag gaan?

Ik heb 5 tips

  1. Het KNKV heeft laten onderzoeken in precies welke buurten HKC Haarlem de grootste kans heeft om mensen aan te treffen die zich thuis voelen bij korfbal en jullie vereniging. Jullie hebben de gegevens dus ga daar gericht aan de slag!
  2. Er is geen moment in het jaar dat specifiek het meest geschikt is om te werven. Werf je in het najaar dan kunnen de leden mogelijk niet meedoen aan de zaalcompetitie. Bedenk van te voren wat je deze leden biedt. Evenzo als je werft in het voorjaar. Wat ga je doen om deze leden te behouden tijdens de vakantieperiode. Dus zodra je een goed plan hebt en enthousiaste mensen kun je beginnen.
  3. Degenen die het eerste contact hebben gehad met een potentieel lid moeten de eerste keren als deze op de vereniging komt een welkom gevoel geven en een beetje begeleiden. Anders raak je mogelijke leden snel kwijt.
  4. Ook je huidige leden blijven aandacht verdienen. Luister en praat me ze.
  5. Het KNKV heeft voorts heel wat specifieke wervingstips per doelgroep. Maak er gebruik van.

Jullie verslaggever is blij met de bijdrage van Ingrid Sijstermans aan onze groeiambities.

 

Geschreven door: Ron Konijn