Je moet ze erin schieten als je wilt winnen

a1 2016 2017Een wedstrijd bij de A duurt normaal gesproken twee keer 35 minuten. En afgelopen zaterdag had ik – net zoals waarschijnlijk de gehele A1 – gewild dat een wedstrijd maar één keer 25 minuten had geduurd. Toen stond het namelijk nog 4-5 in het voordeel van onze A1 tegen Madjoe.

Na 15 minuten stond de A1 zelfs met 1-5 voor na scores van Joanne, Mark, Chloë, Maaike en Melle en had ik zoiets van “whow wat krijgen we nou?!”. Door veel bewegen, snelle combinaties en strak verdedigen werd Madjoe het eerste kwartier door onze A1 overrompeld.

Echter toen eenmaal de twee bebrilde jongens van Madjoe gingen draaien keerde het tij. In het ene vak lukte het niet om de langste jongen van het veld bij de paal weg te lokken. En Chloë kon nog zoveel overwicht hebben op haar tegenstandster bij de afvang, maar als die ene lange jongen dan nog als je hoog springt alle ballen boven je uitgestrekte armen wegslaat kan je daar heel moedeloos van worden.

Én als dan ook nog in het andere vak de aanvoerder van Madjoe fabelachtige doorloopballen maakt en vanaf onmogelijke afstanden ze in de korf schiet. Én als je zelf nalaat om te scoren sta je na 35 minuten gewoon met 10-7 achter (nog wel scores van Mark en Melle).

En waar dat dan aan ligt… De eerste vijftien minuten kostten zichtbaar veel kracht en daarna leek het wel alsof iedereen pap in zijn benen had. Bijna niks lukte meer, stomme foutjes werden gemaakt zoals niet goed naar elkaar overgooien, schoten die tekort waren, doorloopballen die niet in de korf belandden en ga zo maar door.

In de tweede helft had onze A1 niet de veerkracht om er weer tegenaan te gaan zoals in de eerste vijftien minuten. En dus werd het na 11-8 Chloë en 15-9 Mark uiteindelijk, en tevens eindstand, 17-10 Chloë. Laten we het er maar op houden dat bevrijdingspop bij een aantal parten speelde…

Daarnaast viel Lloyd uit nadat hij bij een vrije worp onder het gras werd geduwd door een “overenthousiaste” speler van Madjoe en daarbij op zijn achterhoofd viel. En gelukkig dat na een tackel van dezelfde Madjoespeler op Mark (terwijl deze in het andere vak stond) dat Mark nog door kon spelen, want anders hadden we met maar één wissel met zeven man moeten doorspelen. Weer helemaal TOP Guido dat je mee was als reserve!

Het klinkt misschien lullig om te zeggen, maar eerlijk gezegd heb ik – afgezien van de eerste vijftien minuten – onze A1 wel eens beter zien spelen. Als ik zo met mijn relatief beperkte kennis van korfbal naar alle wedstrijden van onze A1 kijk, zie ik dat er veel kansen door snelle combinaties en loopvermogen gecréeerd worden, maar dat het schotpercentage gewoon veel te laag ligt.

In het begin van het seizoen had ik het idee dat er teveel het Haarlem1-spelletje werd gespeeld waarbij de dames in dienst van de schutter in de punt stonden. Gedurende het seizoen veranderde de speelwijze mijn inziens door ook veel meer de dames in stelling te brengen. En blijft het succes nu vaak uit doordat de kansen gewoon niet verzilverd worden.

Zoals ook nu. In het ene vak had je vaak maar één kans omdat Madjoe slim in de afvang speelde. En in het andere vak hadden wij na het inbrengen van Guido wel regelmatiger de afvang en daardoor meerdere kansen om te scoren. Maar als we ze er gewoon niet inschieten… ga je nooit winnen.