Kangoeroes, hoe zit dat nou? Maaike van Peursem aan het woord

Jullie verslaggever wist dat er kangoeroes bij HKC Haarlem rondlopen maar had geen idee van het hoe en wat. Daarom ondervroeg ik Maaike over het hoe en wat van de kangoeroes. Ik kreeg een heel enthousiast verhaal te horen.

Vertel eens wat over je korfbalachtergrond?
Maaike: “Ik kom uit een korfballoze familie. Gelukkig heeft mijn broer het licht in zijn puberteit ook gezien en het voetballen verruilt voor het korfballen. Zo behoor ik toch een klein beetje tot onze eigen kleine korfbalfamilie Ik heb vanaf mijn 5e tot mijn 26ste bij korfbalvereniging De Vinken gekorfbald. In het laatste jaar trainde ik al wel mee bij HKC Haarlem, maar speelde ik de wedstrijden nog in Vinkeveen. Daarna ben ik voor het ‘eggie’ bij HKC Haarlem gaan spelen.”

Wat gebeurt en tijden de kangoeroetraining?
Maaike: “Een kangoeroetraining bestaat vooral uit plezier in het bewegen en spelen met elkaar. Uit succeservaringen opdoen, om leren gaan met spelregels en afspraken. We besteden uiteraard ook aandacht aan de beginselen van gooien/vangen en schieten. 2 seizoenen geleden waren de kinderen bij de kangoeroes behoorlijk jong. Inmiddels groeit dat groepje gestaag en is iedereen natuurlijk ook alweer wat ouder geworden. Het is erg leuk om te zien hoeveel iedereen al geleerd heeft en gegroeid is. Komend seizoen blijven de meeste (zo niet alle) kangoeroes ook nog kangoeroe, dus dan hoop ik dat de oudere kangoeroes ook wat meer gaan toewerken naar de beginselen van een wedstrijd. Denk aan hoe verdedig je, nog meer schieten en overspelen met elkaar.”

Hoeveel kangoeroes zijn er op dit moment?
Maaike: “Op dit moment zijn er 9 kangoeroes, 3 jongere broertjes/zusjes die gezellig mee hobbelen tijdens de training en een jongen die aan het uitproberen is of hij ook bij ons gezellige groepje wil komen.”

Wat is er nou leuk aan kangoeroe trainen?
Maaike: “Een training is voor mij geslaagd als de kinderen plezier hebben gehad met elkaar en in het bewegen. Hoe moe ze zijn aan het einde van de training is vaak ook een goede indicator van hoe leuk of goed een training was.Het meeste plezier beleef ik aan het zien van de groei die de kinderen meemaken en de plezierbeleving bij de kinderen. Als ze echt als fanatiekelingen opgaan in het spel of de opdracht, staan wij ze als trainers vaak hartelijk toe te lachen. Het is een leuk clubje kinderen bij elkaar met een mooie jongens/meisjes-mix en dat is echt genieten.”

Hoe ben je destijds kangoeroe trainer geworden?
Maaike: “Sylvia heeft mij 2,5 jaar geleden gevraagd om te gaan helpen bij de Kangoeroes. De laatste seizoenen bij mijn vorige club trainde ik daar ook de kangoeroes en hier bij HKC Haarlem waren ze op zoek. De optelsom was toen snel gemaakt geloof ik.”

Wil je nog iets tot slot zeggen?
Maaike: “Volgend seizoen stop ik met de kangoeroes vanwege de komst van mijn/onze eigen kleine kangoeroe deze zomer. Ik hoop heel erg dat iemand anders van de senioren mijn rol over wil nemen en dat de super toffe, enthousiaste en goede trainers die er nu al elke week staan, zullen blijven. Ik kan oprecht zeggen dat mijn zaterdagen bijna niet vrolijker kunnen beginnen dan met een uurtje lekker bewegen en plezier maken met deze kinderen.”

 

Geschreven door: Ron Konijn