Korfbal en meer: G-korfbal

g training 7 20140430 1884408064

Jullie verslaggever is op zoek naar het “meer” achter ons logo “Korfbal en meer”. Hierbij voorlopig het laatste verslag. Op een vrijdagavond kwam hij de G-korfballers tegen. G-korfbal is aangepast korfbal voor kinderen of jongeren met een beperking. HKC Haarlem is de enige vereniging in de regio die G-korfbal aanbiedt. Dit doet zij sinds 2011.


Er is nu een leuke groep van vier, soms vijf deelnemers die regelmatig met veel plezier komt trainen. Zij spelen geen wedstrijden, het gaat om plezier in bewegen en leren samenspelen. Het is mooi dat maar liefst vier vrijwilligers klaar staan om onze G-korfballers te trainen: Marjolein (vaste trainster) die afwisselend geholpen wordt door Ronald, Mick en Mariska Janszen.

Tussen de korfbalbedrijven door was Mariska de eerste die ik tegenkwam en dus werd zij aan de tand gevoeld. De G-korfballers en hun ouders vinden het heel leuk bij de vereniging, maar waarom zijn de trainers zo enthousiast? Mariska: “Wij als trainers genieten ervan als we de kinderen zien groeien in hun motorische vaardigheden door de tijd te nemen, oefeningen vaak te herhalen en de zeer gestructureerde aanpak. Een belangrijk onderdeel van die structuur is het trainingsschriftje waarin voor de G-korfballers duidelijk staat wat we deze training gaan doen. Ook maken we veel gebruik van hoepels, om de ruimte aan te geven waarin iemand zich moet bevinden, om mee op te warmen met oefeningen en om met elkaar te rennen zonder elkaar aan te hoeven raken. We korfballen zoveel mogelijk, maar plezier in het bewegen staat centraal”

En hoe is de integratie in de rest van de vereniging? Mariska: “De kinderen en hun ouders voelen zich welkom bij de vereniging en wij als trainers zijn blij dat we door het bestuur gesteund en gewaardeerd worden. De deelname aan andere verenigingsactiviteiten is nu nog beperkt. Maar ik denk dat nu we een iets grotere groep hebben, ze dan gemakkelijk als groepje ergens aan mee willen en durven doen. Ik hoop dat we ook de ouders bij de activiteiten kunnen betrekken. Dit om meer één geheel te vormen met de rest van de vereniging.” En heeft Mariska nog een wens? “Als we nog meer G-korfballers hebben, kunnen we extra activiteiten organiseren en andere oefeningen doen bij de training. Dus we zijn altijd op zoek naar nieuwe leden”.

Heb je tot slot nog praktische informatie? Mariska: “We trainen iedere vrijdag om half 7, maar in het zaalseizoen, vanaf november, trainen we om 18 uur, in het SterrenCollege. Er is ook een G-commissie, waarin naast de trainers ook Mariska de Visser en Stephanie deelnemen. Als commissie houden we de trainingen, materialen, activiteiten en uiteraard de leden goed in de gaten. De trainers verstrekken graag meer informatie. Dat kan op de trainingsavond, via de mail, hkchaarlem.gkorfbal@gmail.com of door contact op te nemen met Mariska op 06-22119335. Of kijk eens rond op het G-korfbalgedeelte van de website, met o.a. leuke verslagen over het G-korfbal.”