Korfbal en meer: koersbal

KoersbalHKC Haarlem is korfbal en meer. Wisten jullie dat er in het kader van dat “meer” sinds mei gekoersbald wordt bij ons clubhuis? Iedere dinsdag van 10-12 uur (link). Jullie verslaggevers fietste naar ’t Hoenstraat 1 en trof daar deze week een tiental fanatieke koersballers.

Ik vroeg aan coördinator Nel wat koersbal precies is. “Voor leken zou je kunnen zeggen dat het een soort jeux de boules voor ouderen is. Maar meer precies is het bij het spel de bedoeling de koersbal (gele of zwarte bal) zo dicht mogelijk bij de jack (kleine witte bal) te rollen. De bal is niet helemaal rond waardoor deze bij het afremmen een curve (bocht) maakt. De mat is verdeeld in een aantal vakken en er wordt in twee richtingen over gespeeld. Bij aanvang van het spel staan alle spelers aan één zijde van de mat. Er wordt in het algemeen door paren tegen elkaar gespeeld.”

En waarom doen ouderen (de oudste deelnmer is 92!) aan het koersbal mee? “Eigenlijk is het ontmoetingsmoment voor wijkbewoners die graag met andere mensen samen leuke dingen wil doen,” vertelt Nel. “We hebben een hechte groep, naast het koersballen drinken we gezellig koffie of thee en daarnaast kunnen we ook andere spelletjes doen zoals sjoelen. En het mooie is dat we bij minder weer binnen kunnen spelen. We zijn zo enthousiast dat we zelf proberen nog meer deelnemers te werven door folders en artikelen in huis-aan-huisbladen te plaatsen”.

Bij het koersballen kwam ik nog een oude korfbalbekende tegen, maar in het algemeen is de belangstelling voor het korfbal nog niet zo groot. Men vindt het een leuke locatie en een gezellig plaats om te komen. Hans Vaatstra was betrokken bij het opzetten van koersbal en verricht nog steeds hand- en spandiensten: “De belangstelling bij de koersballers voor de rest van HKC Haarlem kan op termijn groeien. HKC Haarlem heeft het buursportcentrum en het koersballen samen met SRO opgezet omdat het graag een brede functie voor de buurt wil vervullen. Iets wat steeds meer sportverenigingen doen om zo een bredere basis van bestaan te hebben. Maar het belangrijkste is dat de koersballers het naar hun zin hebben en wij als vereniging extra reuring hebben in en rond het clubhuis.”

Is koersballen wat voor jou of ken je iemand die het leuk zou kunnen vinden. Kom een keer langs op dinsdag of neem contact op met Cokky Bentvelsen: 023-5255857.