Korfbal, verenigingsleven en omdenken

De jaren 1990 waren mijn wilde consultancyjaren. Ik leerde al snel dat je problemen van een organisatie altijd positief moet labelen. Problemen werden uitdagingen en crises boden kansen. Dit werkte in 20% van de gevallen redelijk tot goed. In 80% van de gevallen minder omdat werknemers de leidinggevenden niet geloofden op hun mooie woorden. Positief labelen heeft inmiddels een betere naam gekregen en wordt tegenwoordig omdenken genoemd.

Op Derde Kerstdag deed ik even of ik weer consultant was. Ik heb een paar uitdagingen van onze eeuw-oude, maar altijd vitaal gebleven vereniging op een rijtje gezet: hoe zou ik ze omdenken?

In onderstaande tabel doe ik een poging:

Ik heb het te druk met werk, gezin en andere hobby’s om elke training en wedstrijd aanwezig te zijn.Juist door korfballen kun je innerlijke rust vinden in een drukke week. Door in het hier en nu te trainen maak je echt contact met je teamgenoten en word je een met paal en korf. Trainen is daarom juist me-time. Je moet durven om andere zaken te laten vallen:  Een week niet getraind is een week niet geleefd!
Tegenwoordig willen steeds minder mensen actief lid worden van een vereniging.Eigenlijk zijn wij geen vereniging maar een sociale gezondheidscorporatie. Door sporten in een rookvrije en sociaal warme omgeving werken de leden aan de gezondheid van zichzelf en anderen. We zijn Gegarandeerd millenial-proof!
Het is lastig om scheidsrechters te vinden Op kosten van de bond en/of vereniging krijg je een cursus “Situationeel leidingen en beslissen”. In een veilige omgeving kun je dit ieder weekend toepassen bij een wisselende groep van 16 mensen waarbij je regelmatig feedback krijgt. Ook kun je vervolgcursussen doen. Door het op je werk toe te passen, geef jij je carrière een boost.
Soms te weinig vrijwilligers voor de bardiensten Tijdens de bardiensten leer je hoe je aandachtig en waarderend kunt luisteren. Door het lauweren van winnaars, het troosten van verliezers en sussen van incidentele mopperaars word je een mensen-mens. De waardering voor jouw persoon stijgt meteen in je gezin en op je werk.
Het vinden van een voorzitter gaat niet 1,2,3Ons bestuur is nu een succesvol zelfsturend team. Van iedere uitdaging die ze zonder “sturing van bovenaf” moeten oppakken leren ze en groeien ze.
Korfbal kan de concurrentie met voetbal en hockey niet aan.Bij andere sporten worden jongeren gelokt door extreme tv-aandacht en wat verenigingen met grote sponsoren. Korfballen is veel leuker omdat iedereen echt voor deze sport gekozen heeft. En doordat alle clubs elkaar nodig hebben is er geen rotzooi op of langs het veld en hebben we een mooi korfbalgevoel. En… we staan al jarenlang hoger dan de Belgen en Duitsers in de rankings.

Tja, omdenken is beslist geen Haarlemmerolie en dit artikel is natuurlijk ironisch bedoeld. Maar ik heb het in een vijfde van de gevallen of personen wél zien werken. Dus wie weet komen we het binnenkort ergens toch tegen.

Geschreven door: Ron Konijn