Leren korfballen na je 18e

recreanten 2014 2015Niet iedereen begint bij de F’jes

Onlangs trainde bij de recreanten een dame voor het eerst mee die nog weinig korfbalervaring had. En ze bracht het heel verdienstelijk van af. Als ze bij ons blijft komt het zeker goed met dit korfbaltalent. En op de website staat bij de recreanten dat we de nieuwelingen wel even leren korfballen. Maar is dat nu wel zo gemakkelijk en hoe hebben de korfbalbeginners van een tijdje geleden dat ervaren?

Jullie verslaggever ging langs bij Bert, Winfred, Arjan en Kees die met veel plezier bij de recreanten spelen of hebben gespeeld. Arjan en Kees spelen niet meer bij de recreanten maar dragen nu op ander wijze bij aan ons rijke verenigingsleven.

Nooit te oud om te leren en je kunt lang doorgaan
Duidelijk is dat er ook na je 18e een korfbaltoekomst voor je kan zijn bij HKC Haarlem. De beginleeftijden die ik turfde bedragen 40 plus, 44 (2x) en 50. Ook geeft het viertal aan dat je bij de recreanten niet gauw met pensioen hoeft. De gewenste stopleeftijden die ik tegenkwam waren 55, 60 en tot het niet meer gaat (2x). Echte diehards dus die recreanten.

Leren korfballen
Op latere leeftijd is het leerproces van een nieuwe sport anders. Desgevraagd gaven de recreanten aan dat ze het meest gehad hebben aan hun gewaardeerde trainers van weleer Hans V., Tineke K en Mariska J of als er even geen trainer was van de groepscoaching. Voor een tweetal (Kees, en Arjan) was alles in het begin even moeilijk en gemakkelijk. Twee anderen waren blij dat ze het bal oprapen in een beweging (Winfred) en het maken van doorloopballen (Bert) snel onder de knie kregen. Daarnaast was voor Winfred in eerst instantie het krijgen van spelinzicht lastig en vond Bert het lastig om zijn basketbaltechniek af te leren bij het schieten. Het leren korfballen na je 18e is al met al goed te doen. Voortdurende oefening baart daarbij kunst. Wel denken Arjan, Bert, Kees en Winfred dat het met een vaste trainer nog beter zal gaan.

Sportiviteit
De ene recreant is fanatieker dan de andere. Maar ons viertal gaat gemiddeld 50% voor prestatie en 50% voor de gezelligheid. Recreanten spelen geen competitie maar wel een zestal toernooien par jaar. Voor Winfred zijn toernooien al geslaagd als er met volle recreantenbezetting gespeeld wordt en natuurlijk als er gewonnen wordt. Kees mijmert nog steeds over de bekerwinst bij een gedenkwaardig toernooi. Bert gaat altijd voor de toernooiwinst. Voor Arjan was gewoon het lekker korfballen een mooie ervaring, of het nou om een training of een toernooi ging.

Gezelligheid

Er is gezelligheid bij de trainingen en de toernooien maar ook wordt het fameuze recreantendiner (de jaarlijkse seizoenafsluiting) genoemd. Kees was zelfs speciaal recreant geworden om dit diner mee te mogen maken. Anderen roemen de jaarlijkse restaurantkeuze en de legendarische korfbalanekdotes die dan verteld worden.

Tot slot: hoe werf je nieuwelingen?
Al de vier de recreanten zijn via hun kinderen die bij HKC Haarlem spelen met korfbal in aanmerkingen gekomen en zijn toen actief gevraagd of het recreantenkorfbal niets voor ze is. Voor Kees was nog de extra motivatie dat hij als jeugdcoach ook zelf korfbalervaring wilde opdoen. Het aanspreken van ouders van jeugdleden is dus een goed idee. Ook oudkorfballers zijn welkom, hoewel het niet het niveau van de korfballeague heb je bij de recreanten wel gemotiveerde en gezellige medespelers die voor de winst gaan.

Ben je geïnteresseerd om met de recreanten mee te doen. Kom een keer vrijblijvend meetrainen of kijk hier voor meer informatie.