Sjaak en de kunst van het beoordelen

scheidsrechtermetkaartJullie verslaggever heeft altlijd bewondering gehad voor het scheidsrechterkorps van HKC Haarlem. Op de eerste plaats al de fluiters en spelbegeleiders van de jeugd van de F’jes t/m de junioren. Zelf heeft hij de laatse jaren meer contact met de scheidsrechters die voor de vereniging fluiten en zo de nodige punten bij elkaar sprokkelen om boetes van het KNKV ter voorkomen.

Deze scheidsrechters zijn op dit moment. André, Marc, Wouter en Sjaak. Deze laatse heeft een carrière doorlopen van speler, trainer, scheidsrechter en beoordelaar. Sinds een tijdje is hij geen actief scheidsrechter meer maar concentreert hij zich op het beoordelen en haalt zo de scheidsrechterpunten voor HKC Haarlem binnen.

Ik mocht een keertje meelopen bij het beoordelen en ging op 28 januari kijken naar de wedstrijd Rapid 3-Huizen in het Kennemer Sport Center. Door een speling van het korfballot mocht Sjaak Wouter beoordelen die de meeste mensen van onze vereniging kennen als speler van het tweede en organisator van spraakmakende evenementen. Maar deze zaterdag ging het om de kunst van het scheidsrechteren.

Voor de wedstrijd begon vroeg ik aan Sjaak waarom hij was begonnen als scheidsrechter beoordelaar. “Ik ben tijdens mijn scheidsrechtercarrière zo’n 25 jaar geleden door het KNKV gevraagd om mijn ervaring ook beoordelaar in te zetten. Ik heb toen de nodige cursussen gevolgd en ben gaan beoordelen. Omdat mijn scheidsrechterscarrière voorging hield ik het aantal beoordelingen per jaar beperkt. Nu ik niet meer actief zelf scheidsrechter ben vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring in te zetten en actief bij de korfbalsport betrokken te blijven. Ik help hiermee graag onze vereniging”

En wat heeft een beoordelaar allemaal bij? “Fomulieren om het verloop van de wedstrijd bij te houden en een formulier met te beoordelen punten. Dat is vrij gedetailleerd. Je het 24 hoofditems met per items 5 subitems. Dus in totaal kun je op 120 verschillende aspecten een wedstrijd beoordelen. Bij omgaan met mensen wordt bijvoorbeeld gekeken naar: presentatie naar spelers, presentatie naar bank, scheidsrechtgebaren et cetera”.

Zie ik daar ook een rode en gele kaart in je beoordelaarsmap zitten?. “Ja je moet altijd kaarten bij hebben. In principe kun je in uitzonderinggevallen ook ingrijpen en gele en rode kaarten uitdelen. Dat komt vrijwel nooit voor maar ik heb lang geleden een keer moeten ingrijpen toen een scheidsrechter de kluts kwijt was en ik heb toen twee kaarten uitgedeeld waar na de rust in de wedstrijd terugkeerde”

Wouter fluit af en de wedtrijd begint. Tijdens de wedstrijd zit Sjaak soms een tijdje op de bank. Dan weer staat hij langs de kant en dan weer loopt hij langs de lijnen. Zo kan hij de wedstrijd en de rol van de scheidsrechter vanuit verschillende invalshoeken meemaken. Wanneer hij iets opvallends ziet dan maakt hij snel wat aantekeningen. Als je geoncentreerd naar de wedstrijd kijkt vliegt de tijd om. Als na het eindsignaal de wedstrijdformaliteiten digitaal zijn afgehandeld gaan Sjaak en Wouter de wedstrijd doornemen. Ik mag er bij zitten. Sjaak vult straks thuis het gedetailleerde beoordelingsformulier via de computer in. In het beoordelingsgesprek gaat het om de hoofdlijnen die aan de had van concrete spelsituaties besproken worden. Wat opvalt is de detailkennis en liefde voor korfbal en het scheidsrechtervak die uit zijn woorden spreken. Sjaak legt de nadruk op het feit dat, afgezien van de Korfbal League, korfbal een contactloze sport is en moet blijven. Hierover ontstaat in korfballand wel eens een discussie omdat sommige spelers de League willen na doen en het contact bewust opzoeken. Tot slot geeft Sjaak een aantal tips die hem in zijn scheidsrechtercarrière geholpen hebben en waarmee Wouter wellicht zijn voordeel kan doen. En zo wordt de beoordeling afgesloten. Ik vraag nog wat Wouter als scheidsrechter van het beoordelen vindt. “Ik vind het erg leerzaam en nuttig voor de korfbalsport dat mensen zoals Sjaak mij willen beoordelen. Van iedere beoordelaar leer ik weer wat nieuws. Ik zie het beoordelen trouwens meer als coachen, dat klinkt ook positiever.”

Dank je wel Sjaak en Wouter dat ik mee mocht kijken in de korfbalkeuken van het scheidsrechter beoordelen.