Spelregelbewijs: al in de pocket of nog even oefenen?

KorfbalmasterZEen aanvaller gaat voor de doorloopbal en doet dat op een dusdanige wijze dat hij geen ruimte laat tussen hem en de aangever voor de verdediger om ertussen te kruipen, maar de verdediger volgt wel. Een tweede verdediger neemt over, waarna de aanvaller de bal overspeelt naar de vrijgekomen mede-aanvaller en die scoort. Moet de scheidsrechter fluiten voor (uitgesteld voordeel uit) snijden of is het een punt?

Een aanvaller bij de middellijn wil de bal gooien naar een mede-aanvaller die vrij bij de paal staat. De verdediger begaat een overtreding op de aanvaller bij de middellijn waardoor de bal niet aankomt bij de aanvaller die vrij stond bij de paal. Moet de scheidsrechter fluiten voor een spelhervatting, een vrije worp of een strafworp?

Een verdediger valt waardoor de aanvaller vrij komt, een vrije schietkans krijgt en scoort. Moet de scheidsrechter fluiten voor een spelhervatting voor de aanvallende partij waarbij het punt niet wordt geteld of is het een punt?

Een aanvaller is langs zijn verdediger en gaat voor de doorloopbal. De verdediger blijft er wel achteraan lopen en tikt op moment dat de aanvaller de bal los laat van achter de aanvaller de bal weg zonder de aanvaller zelf aan te raken.Moet de scheidsrechter fluiten voor een vrije worp, een strafworp of gaat het spel door?

Na een schot op de paal, tijdens een gevecht voor de afvang, beroert een aanvaller de bal met de vingertoppen van één hand en net op dat moment tikt de verdediger de bal weg.Moet de scheidsrechter fluiten voor een fout van de verdediger of gaat het spel door?

Het is binnen de laatste vijf minuten van de wedstrijd. De op dat moment verdedigende partij staat met één punt achter. De verdedigende partij gaat met z’n vieren onder de paal staan. De aanvallende partij speelt wat rond, maar maakt in ieder geval geen aanstalten om tot scoren te komen. Moet de scheidsrechter fluiten voor spelbederf van de aanvallende partij of gaat het spel door (“moet de verdedigende partij maar aanstalten maken om te verdedigen”)?

Bij een vrije worp loopt een verdediger te vroeg in. De scheidsrechter fluit hiervoor en laat de vrije worp opnieuw nemen. Bij de tweede vrije worp staat een andere verdediger net op de lijn. Moet de scheidsrechter fluiten voor een nieuwe vrije worp, een strafworp of gaat het spel door?

Terwijl de bal wel in hetzelfde vak is, maar totaal niet in de buurt, loopt een aanvaller tegen de wijd gespreide armen van een verdediger in een poging er voorbij te komen. Moet de scheidsrechter fluiten voor een aanvallende fout, een verdedigende fout of gaat het spel door?

Dit zijn allemaal vragen die je als je naar de spelregelavond afgelopen maandag bent geweest na de uitstekende uitleg van Harold en André feilloos kan beantwoorden. Ik denk dat menigeen versteld zal staan van de antwoorden!

KorfbalmasterZ banner
Mocht je deze leerzame avond hebben gemist en toch nieuwsgierig zijn wat er is verteld of wil je het nog eens nalezen dan kan dat via bijgevoegde presentatie.

Belangrijk aandachtspunt is dat alle spelende leden boven de 14 hun spelregelbewijs gaan halen op www.korfbalmasterz.nl. Indien je geen accountgegevens kunt vinden in je mail, graag even contact met Harold Spies opnemen. Als het goed is kan hij deze dan voor je opzoeken.

De reden waarom het belangrijk is om het spelregelbewijs te halen, is omdat dit binnen een paar jaar een verplichting wordt vanuit de KNKV, met uiteindelijk de kans dat je uitgesloten wordt bij wedstrijden. En dat willen we natuurlijk voorkomen! Daarnaast zijn er nu nog geen kosten aan verbonden, maar ook dat gaat in de nabije toekomst waarschijnlijk veranderen.

Wacht dus niet langer en haal dat spelregelbewijs via korfbalmasterz.nl. SUCCES!