Stepping up the plate

h1 2016 2017Als ouder komt er altijd een moment dat je kinderen je eruit rennen in een sprintje of bij korfbal er meer ingooien dan jijzelf. Niet aan mijn kinderen doorvertellen hoor, maar vroeger liet ik ze gewoon winnen. Maar tegenwoordig moet ik mijn best doen om niet te verliezen. Ik moet me daarbij neerleggen. En als je het goed beschouwd is dat ook zoals het moet gaan. De jeugd heeft de toekomst en je hoopt altijd maar dat ze beter dan jijzelf worden.

Daarom vind ik het goed om te zien dat er zoveel A en B-jeugd meespelen bij de senioren. Al is het dan noodgedwongen omdat er te weinig senioren zijn, maar het betekent wel dat de jeugd “is stepping up the plate”. En soms komen daar grootse dingen uit voort. Zoals vandaag bij Haarlem 1.

Toen de tegenstanders op het veld kwamen zagen de mannen er angstaanjagend lang uit. En snel ga je dan vergelijken met onze spelers. Maar als de langste tegenstander al een kop groter is dan onze langste man, Tijs in dit geval, dan ga je het ergste vrezen.

Maar tijdens de wedstrijd lieten Rein en Tijs (en later Jurjen in de plaats van Rein) zien dat lengte niet alles zegt. Lengte werd uitgeschakeld door goed opstellen, goede timing en de ander gek maken door te blijven bewegen. En het werkte. Haarlem 1 had daardoor overwicht bij de paal. En daardoor veel tweede aanvallen. En verdedigend vaak gelijk de eerste afvallende bal. Tot frustratie van de tegenstander en vooral bij hun coach. Die in mijn ogen een sterk staaltje liet zien van hoe je NIET moet coachen.

Het verloop van de wedstrijd: 1-0 Rein, 2-0 Jeroen, 3-0 Tijs, 4-0 Tijs, 5-0 Sanne, 6-0 Jeroen, 7-2 Rein, 8-2 Rein, 9-2 Luce, 10-2 Tijs, 11-3 Jeroen, 12-4 Elise, 13-4 Rein, 14-4 Rein, 15-6 Jurjen, 16-7 Han, 17-8 Jurjen, 18-8 Jeroen, 19-8 Tijs, 20-11 Tijs, 21-12 Sanne, 22-13 Luce, en eindstand 22-14.

Korfbal speel je met z’n achten, maar wat in dit rijtje opvalt zijn wat mij betreft twee namen. Twee jeugdleden die vandaag de betekenis van “stepping up the plate” haar tweede diepere betekenis eer hebben aangedaan.