Verliezen is een kunst

korfbal vet cool articleAfgelopen zaterdag moest onze A1 tegen IJsselvogels. Weten jullie nog wel, naast KZ Danaïden, het team dat eigenlijk eerste klasse had moeten spelen. En waar we thuis al met 7-21 tegen hadden verloren. Vlak voor de wedstrijd meende ik bij een aantal spelers de instelling te bespeuren van “waarom gaan we eigenlijk dat hele eind naar Moordrecht rijden om ingemaakt te worden?”. Maar desondanks begonnen we met frisse moed.

Vanaf het begin van de wedstrijd was al duidelijk wie het betere team was. In de eerste helft kon onze A1 niet het het spelniveau opbrengen zoals in de wedstrijd tegen KZ Danaïden en liep al snel een grote achterstand op. Ze bleven het wel proberen, maar vaak waren ze wat slordig in de combinaties en in de afronding. Deels afgedwongen door IJsselvogels, maar ook deels door ons zelf. En het was ook wel moedeloos om van te worden als je zag met hoeveel gemak met name de heren van IJsselvogels van grote afstand alles erin gooiden.

Na de rust bood onze A1 wel meer tegenstand en toonden ze met regelmaat aan dat ze best kunnen korfballen. Maar ze konden niet voorkomen dat het uiteindelijk 22-8 werd.

Maar onze A1 bewijst wel dat zij ook tegen een eerste klasse team met tijd en wijlen toch toe kan komen aan mooi combinatiespel en aan mooie doelpunten. En bovenal deze keer 1 punt meer gescoord dan thuis! Desondanks kwamen de meeste spelers wel met bedrukte gezichten onder de douche vandaan. Niet echt happy met zichzelf en de wijze waarop ze gespeeld hadden. Jammer.

Het toont wel aan hoe gedreven een aantal zijn. Het is ook niet leuk om de meeste wedstrijden te beginnen met de wetenschap dat de tegenstander waarschijnlijk veel beter is dan jijzelf. En dat na afloop ook bevestigd te zien in het scoreverloop.

En dan kan je je nog zo van tevoren instellen op “ik ga ervoor om te leren en om er zelf beter van te worden”. En dan kan je nadat de uitslag bekend is misschien nog relativeren door te zeggen “het is maar een spelletje”. Maar ondanks dat je toch regelmatig goed speelt en je je daar eigenlijk prettig bij zou moeten voelen, blijft het niet leuk om telkens alleen maar te verliezen.