Verslag A1: “Wat zeggen de statistieken?”

In zo’n lange competitie zoals bij de A1 waarin je in het najaar veld tegen dezelfde tegenstanders speelt als in het voorjaar veld, is het in het najaar altijd lastig om te kunnen inschatten hoe goed de tegenstanders zijn, omdat je nog niet tegen ze hebt gespeeld. In principe zijn ze altijd nieuw. En dan moet je het dus doen met de statistieken.

En het beeld wat zich tot afgelopen zaterdag langzaam liet aantekenen was dat waarschijnlijk TOP, Pernix en ALO onderling zullen gaan uitmaken wie 1, 2 en 3 worden in deze poule. Met de kanttekening dat TOP gelijk heeft gespeeld tegen zowel Pernix als ALO, en Pernix nipt met twee puntjes verschil van ALO had gewonnen. En dan moet je weten dat onze A1 kansloos had verloren van TOP met 24-11.

En afgelopen zaterdag was dus de wedstrijd thuis tegen de A1 van Pernix. Een Pernix die bekend staat om fysiek korfbal, wat ons meestal niet ligt. En met in ons achterhoofd dat Pernix van hetzelfde niveau zou zijn als TOP.

De wedstrijd begon heel gelijk op en beide teams waren aan elkaar gewaagd. Bij rust stond het 5-4 in ons voordeel. Daar waar teams zoals TOP, Pernix en ALO normaliter toch altijd wel zo tussen de 17 en 20 korfpunten scoren per wedstrijd, bleef het korfpuntenfestijn vandaag uit voor Pernix. En met 5 korfpunten bij rust, zaten onze kanjers zo ongeveer wel op hun gemiddelde als je weet dat ze per wedstrijd “slechts” gemiddeld 13 korfpunten maken.

Zo’n tien minuten na rust begonnen onze kanjers echter uit te lopen op Pernix. In een tijdsbestek van 7 minuten liepen ze uit naar een tussenstand van 10-5. Het gevolg van steevast goed verdedigen en aanvallend goed positiespel waarbij iedereen in het collectief speelde en het baltempo hoog hield. Uiteindelijk werd het 13-7.

Waren onze kanjers deze wedstrijd zo goed? De coach omschreef het als een “super wedstrijd”… Had Pernix vandaag een slechte dag? Misschien… kan zomaar omdat ze het fysieke niet konden uitbuiten. De uitwedstrijd zal weer heel anders worden… Was de wedstrijd tegen TOP een uitglijder? Dat denk ik zeer zeker… Mogen we voorzichtig omhoog kijken of is het daar nog veel te vroeg voor? Ik weet het gewoon niet… In goede doen denk ik dat deze kanjers iedereen kunnen verslaan. Maar tegelijkertijd hebben ze ook aangetoond dat ze “zomaar” kunnen verliezen.

Wat ik wel weet is dat als je de statistieken had mogen geloven Pernix had moeten winnen met 18-13. Echter de statistieken laten na deze gewonnen wedstrijd zien dat onze A1 vooralsnog op de tweede plaats staat met evenveel punten als TOP. Ik ben zeer benieuwd wat de volgende wedstrijden gaan brengen. Want als ze dit niveau kunnen blijven volhouden, moeten ze het teams zoals TOP, Pernix en ALO op z’n minst moeilijk kunnen maken.

Geschreven door: Kees van den Berg