Verslag C2: “Geniet van de dingen die goed gaan!”

En werk tijdens de training aan de dingen die niet goed gaan!

In de eerste veldwedstrijd van dit voorjaarsseizoen tegen TOP, al een paar weken geleden, hadden onze jonge honden misschien wel hun beste wedstrijd van het hele jaar gespeeld. Uiteindelijk verloren ze de wedstrijd, terwijl als ze op het beslissende moment hun kansen wel hadden verzilverd dan had de wedstrijd gewonnen kunnen worden.

En alle jonge honden liepen na het verlies gedesillusioneerd van het veld. Inclusief de ouders langs de kant had iedereen het idee dat het van onze jonge honden de slechtste wedstrijd ooit was (zich niet realiserende dat we een paar poules omhoog zijn gegaan en dus sterkere tegenstanders hebben gekregen).

BEHALVE WIJ COACHES.

Wij waren alle drie super enthousiast over en trots op hoe onze jonge honden hadden gespeeld. Helemaal verbouwereerd over de reacties van onze spelers en toeschouwers, alsof wij drieën naar een andere wedstrijd hadden zitten kijken…

Natuurlijk, als je jezelf niet beloond door de vele opgelegde kansen er niet in te gooien en het de tegenstander wel lukt om hun spaarzame kansen te verzilveren, dan kan je de wedstrijd verliezen.

Wij drieën waren vooral enthousiast over dat er zoveel mooie kansen werden gecreëerd. Dat de bal dan niet door de korf gaat is jammer en frustrerend, maar in onze ogen slechts een – wat mindere – bijkomstigheid.

En dan speel je een week later een wedstrijd tegen Crescendo, in omstandigheden die je niet gewend bent (op gras), en waarbij je je door de tegenstander en de 17e persoon in de eerste helft uit het veld laat slaan. En waarbij onze jonge honden zich in de tweede helft nog goed herpakken door eindelijk hun eigen spelletje te gaan spelen. Maar uiteindelijk trek je dan toch aan het kortste eind. Iedereen liep weer met lange gezichten uit het veld.

BEHALVE WIJ COACHES.

Voor ons was het grote winstpunt dat daar waar onze jonge honden in het verleden hun koppies lieten hangen dan bleven ze hangen en werd het spel er niet beter op, maar nu gingen de koppies omhoog na een teleurstellende eerste helft en kwamen ze terug in het spel. Uiteindelijk verlies je de wedstrijd, maar wij vonden het een echte overwinning op hunzelf.

Afgelopen zaterdag speelden onze jonge honden tegen KIOS. Het was niet hun beste wedstrijd, maar de grote lijn die ze in de voorgaande anderhalve wedstrijden lieten zien, trokken ze ook door in deze wedstrijd. Hoog baltempo, veel blijven lopen en dan komen de kansen vanzelf wel. De opdracht was rond de acht punten scoren en dan konden we winnen omdat in voorgaande wedstrijden was gebleken dat KIOS moeite heeft om meer dan vier punten te maken. Veel kansen werden er gecreëerd, niet allemaal gingen ze erin, maar zes was voldoende om de winst binnen te slepen.

En ondanks de winst liepen een aantal jonge honden toch met lange gezichten van het veld. Ze vonden van zichzelf dat ze te weinig hadden gescoord of dat bepaalde dingen nog steeds niet goed gingen.

En natuurlijk is het helemaal niet verkeerd om telkens meer van jezelf en van de ander te willen, maar zo vlak na een wedstrijd, mag je jezelf en elkaar best eens een schouderklopje geven voor de dingen die wel goed zijn gegaan.

De dingen die niet zo goed gingen zijn pas weer belangrijk voor in de training. Dan mag je jezelf weer pushen en anderen stimuleren om beter te worden. Maar eerst even genieten van wat er wel goed ging.

 

Geschreven door: Kees van den Berg