Verslag C2: “We gaan gewoon alles opnieuw leren…”

Delko is nu bijna anderhalf jaar en midden in zijn pubertijd. Voor hondenbegrippen is Delko best een slimme hond, maar bij honden is het meestal zo dat zodra ze in de pubertijd komen je ze alles weer opnieuw mag leren. En tijdens de vele cursussen die we al met hem gevolgd hebben leren ze je dan om de honden te conditioneren door telkens wanneer ze iets goed doen “snoepje erin”. En Delko is daar heel gevoelig voor aangezien hij heel erg gedreven wordt door eten, eten en nog eens eten. Maar wanneer je het oefenen niet bijhoudt vergeten ze het uiteindelijk vaak ook weer.

Na drie weken geen wedstrijden voor onze jonge honden leek het bij de eerste zaalwedstrijd tegen Rapid afgelopen zaterdag alsof ze net zoals Delko alles weer waren vergeten van wat we daarvoor hadden geoefend.

Je kan alleen maar iets bereiken als iedereen zich volledig inzet en bereid is voor elkaar te werken, en iedereen zich vasthoudt aan de vaste spelpatronen. Ons spelletje is eigenlijk heel simpel vanuit de 4-0 in de aangeef komen, vanwaaruit je kan gaan naar de doorloop of het schot, afvang verzorgen etc.

Natuurlijk was Rapid een stuk beter dan de tegenstanders die we op het veld tegen waren gekomen. Maar toch denk ik dat als we vasthouden aan ons eigen spelletje, we genoeg kwaliteiten hebben om minimaal 6 korfpunten te maken in een wedstrijd in plaats van de 2 die we er nu gemaakt hebben.

En natuurlijk krijg je altijd korfpunten tegen waar je gewoon niks aan kunt doen. Maar bij een aantal van de 8 had ik toch het idee dat met wat meer inzet ze voorkomen hadden kunnen worden.

Maar ja, dat overkomt je tijdens een wedstrijd en als je eenmaal achter de feiten aan gaat lopen en iedereen, zelfs degenen die normaliter voorop gaan in de strijd, hun hoofd laten hangen, dan verlies je dus gewoon.

Het seizoen is pas begonnen. En er is nog van alles mogelijk, zie maar dat we in het veld de eerste wedstrijd ook hebben verloren en uiteindelijk kampioen zijn geworden.

We beginnen net zoals bij Delko tijdens de training gewoon weer opnieuw. Het enige verschil is dat Delko te triggeren is met “snoepje erin”, maar ik vermoed dat dat niet gaat werken bij onze andere jonge honden. En wij als trainers kunnen proberen om de trainingen zo leuk mogelijk te maken, maar ik ben bang dat hoeveel ballonnen wij er ook tegenaan gooien de gedrevenheid om te leren en te presteren toch echt voor het grootste deel bij de kinderen zelf vandaan moet komen. En als die gedrevenheid er is, dan komen de prestaties uiteindelijk vanzelf wel.