Waarom… waarom… waarom…

haarlemlogoWaarom is een woord waar ik eigenlijk een hekel aan heb. Is het je opgevallen dat het bijna altijd het eerste woord is van een zin dat eindigt met een vraagteken? En hoe vaak we het woord wel niet gebruiken… Ik vind dat het woord altijd iets beschuldigends in zich heeft. En roept nagenoeg altijd maar twee soorten reacties op.

De eerste reactie is dat mensen zich gaan verontschuldigen en zichzelf gaan kleineren. “Sorry liefje dat ik de verjaardag van je moeder ben vergeten. Ik ben een rund.” De andere reactie is dat mensen zich gaan verdedigen. “Ja ik ben de verjaardag van je moeder vergeten, MAAR je weet dat ik last heb van beginnende dementie en we hadden afgesproken dat jij de verjaardag in mijn agenda zou zetten.”

Na zo’n inleiding begrijp je natuurlijk wel wat er nu gaat komen…

Waarom worden er altijd wedstrijden ingepland in en rond schoolvakanties? De nachtmerrie van elk wedstrijdsecretariaat. Het is vragen om moeilijkheden.

Korfballen is een teamsport. Het kan best een keer voorkomen dat je niet kan, maar in principe probeer je zoveel mogelijk bij je trainingen en bij je wedstrijden te zijn. Maar ja, het is mijn inziens wel een beetje veel gevraagd om van spelers en ouders te verlangen om ALLE herfst-, kerst-, voorjaars- en meivakanties niet op vakantie te gaan.

Je zou kunnen zeggen dat alle teams hetzelfde probleem hebben. Maar dit soort momenten kunnen het verschil betekenen tussen een wedstrijd of zelfs het kampioenschap winnen of verliezen.

Waarom kan het binnenseizoen niet doorlopen tot het einde van maart of begin april? In plaats daarvan gaan we halverwege maart al naar buiten, als het tegenzit soms zelfs nog in de vrieskou. En eind mei stoppen we vaak al met het buitenseizoen, terwijl de zomervakantie pas eind juni of begin juli begint. Kan iemand mij uitleggen WAAROM?!

Afgelopen zaterdag moesten onze kanjers tegen Top D2. En drie van de vijf basisdames waren niet aanwezig vanwege vakantie. Nu hadden we Lotta en Annefleur als invallers, twee speelsters die je er prima bij kunt hebben. Maar eerlijk gezegd was ik vooraf niet zo zeker over de uitkomst van deze wedstrijd.

Top stond weliswaar voor deze wedstrijd onderaan in de poule, maar had telkens maar met één of twee puntjes verschil van de andere teams verloren. Dus was Top in mijn ogen niet te onderschatten.

Lara loopt al weken met last van haar enkel, Tiemes suiker is altijd onvoorspelbaar en Milan liet de vrijdagtraining schieten om zijn rustmomentje op de bank te pakken.

Daarnaast ben ik altijd wat onrustiger als we tegen een D2 moeten spelen dan tegen een D1. Als onze kanjers een slechte dag zouden hebben, zou zomaar verloren kunnen worden.

Ik moest op hetzelfde tijdstip met de kampioenen ergens anders spelen, dus liep wel een klein beetje te balen dat ik er niet bij kon zijn. Niet dat mijn aanwezigheid iets had kunnen veranderen aan wat voorbestemd zou zijn om te gaan gebeuren. Maar goed. Chloë en ik hadden onze handen vol aan de kampioenen, dus pas na onze eigen wedstrijd kon ik in de groepsapp van de D1 kijken.

En toen zag ik:
0-1 Lara
0-2 Lara
1-2
1-3 Lara
1-4 Lotta
1-5 Tieme
Rust
2-5
2-6 Dylan
2-7 Dylan
Lara gewisseld, daarvoor in de plaats Milan
3-7
3-8 Milo
4-8
Gewonnen
(gevolgd door een heleboel smilies, en zo voelde ik mij toen ook)

Onze kanjers moeten nog twee wedstrijden spelen op 11 en 18 maart, allebei tegen de tweede van de poule en grootste concurrent Fiks. Bij winst van minimaal één van deze wedstrijden zouden onze kanjers zich kampioen mogen noemen van de zwaarste poule van de eerste klasse D.

De laatste wedstrijd is op 18 maart thuis in de Kennemer sporthal om 14:30 uur. Hoe leuk zou het zijn als we onze kanjers dan in grote getalen zouden kunnen steunen door ze langs de kant aan te moedigen…