Wedstrijdverslag Haarlem B1 – KZ/Hiltex B2

korfbal vet cool articleZoals al in vorige verslagen was te lezen, mag ik (Ronald) dit jaar samen met Peter de B1 van Haarlem trainen. Nu is trainen in mijn geval een groot woord; ik kijk wat Peter de spelers wil aanleren, en dan ga ik irritant opletten of ze wel doen wat hij zegt. Herhaaldelijk valt het woord “prutsers” als ze bezig zijn, wat betekent dat er nog veel te leren valt.

Peter heeft zo zijn eigen regels, en één daarvan luidt: “Minder dan vijf doelpunten tegen? Dan moet de trainer een wedstrijdverslag schrijven. Anders doet diegene het, die het vijfde doelpunt doorlaat.”

Afgelopen zaterdag was de kampioenwedstrijd tegen KZ/Hiltex B2 (vreselijk die reclame in je verenigingsnaam) en het verleden leerde dat wij de laatste wedstrijd tegen dit team maar liefst met 13–7 verloren. Ik had dan ook in het geheel niet gerekend op het schrijven van een wedstrijdverslag. Maar goed, in de voorbereiding de statistieken er nog eens bijgehaald en wat daaruit naar voren kwam, was dat onze tegenstander in die wedstrijd een schotpercentage van 22% had, waar wij een schamele 7% tegenover stelden. Ook had onze tegenstander een lange gevaarlijke heer, die goed alle ballen er tussenuit wist te grabbelen, en in het andere vak een heer die elke fout genadeloos met een tegendoelpunt afstrafte. We waren gewaarschuwd.

In de aanloop naar de wedstrijd was er goed, lang en intensief getraind. Er wordt vooral op het collectief gehamerd; houd je aan de afspraken, blijf goed in de patronen spelen, en ga niet steeds voor je eigen kans. De spelers waren deze zaterdagochtend goed met de wedstrijd bezig. Iedereen was nerveus, er moest regelmatig een plasje gedaan worden, en er werd ruim een uur van te voren al begonnen met inschieten. De mannen waren erg nieuwsgierig naar de opstelling (we spelen met 5 heren), wie staat er in welk vak, en wanneer wordt wie gewisseld.
Daar zat ik dan met mijn statistiekenformulier, telefoon (tijd bijhouden), camera mooi opgesteld en de volledige C1 als reserve. Dit keer ook Jasper en Cloë op de reservebank, want Peter wilde lengte achter de hand hebben.

De wedstrijd begint, en Inge gooit direct een afstandsworp in de korf. Lekker begin. Heer van Diewert gooit er ook een in van afstand en we staan weer gelijk. Er wordt zeer geconcentreerd verdedigd door beide kanten, en zeker Haarlem oogt erg nerveus. We krijgen een strafworp die er ruimschoots overheen gegooid wordt, dan een doorloop tegen Marin maakt 1-2, doorloop van Madelief 2-2, schot tegen Suse 2-3, en de eerste helft eindigt met een doorloop van Marin, die langzamerhand haar eigen mogelijkheden begint te benutten; 3-3 en rust.

In de rust praatje van Peter, ik hoor het niet, want ben bezig de stats nog bij te werken, de camera te controleren en heb nog een net vol manderijnen voor de spelers die ik uitdeel (mijn kinderen eten ze toch niet op). Dan de tweede helft. Onze B1 begint beter in de wedstrijd te komen en Wouter maakt een mooie doorloop 4-3, Suze met een schot 5-3 en later Thomas met een doorloop 6-3, een mooi gaatje van drie punten dat nog wordt vergroot door alweer een mooie doorloop van Marin 7-3. De tegenstander doet echt wel wat terug, maar het schotpercentage laat ze vandaag in de steek, en er rollen ook wat doorloopballen over de korf. Dan Diewert met een schot 8-3, en de buit lijkt binnen. Jasper, Adaja en Jelle komen er in voor Wouter, Diewert en Marin. Suze weer een afstand schot en het is 9-3, dan Jayden met een mooi schot en dat maakt 10-3. Even een onoplettendheid van Jasper en de eindstand wordt 10-4. De buit is binnen: kampioen op het veld! Op naar de zaal en dan 1e klasse, dus we kunnen aan de bak.

Was het een goede wedstrijd? Goed verdedigd werd er in ieder geval, aanvallend valt nog veel te verbeteren, maar daar gaat Peter zeker nog met het team aan werken. We gaan ons voorbereiden op de zaal met zeker twee, en misschien wel drie, oefenwedstrijden. Ik kijk er nu al naar uit.