Wedstrijdverslag Haarlem C2 – BEP C2

korfbal vet cool articleVandaag was ik in de gelegenheid om ook eens naar een andere wedstrijd dan die van mijn kinderen te kijken. Dat is eigenlijk niet helemaal waar aangezien mijn middelste in mocht vallen bij de C2, maar goed…. Ik zag weer eens een ander team spelen. En ik vond dat zij ook wel eens een wedstrijdverslag verdienden.

Voor de mensen die niet alle teams bijhouden: onze C2 speelt derde klasse en heeft inclusief vandaag vijf van de vijf gespeelde wedstrijden verloren en zijn hekkensluiter in de clubcompetitie met een doelsaldo boven de 80 negatief. Zoals de uitslag van vandaag al doet vermoeden 3-25 zit de C2 niet in de juiste klasse.

In de laatste clubkrant stond een link naar een publicatie van het KNKV waarin zij uitlegt hoe de indeling van de teams naar de klassen tot stand komt. De competitie indeling wordt voor een groot deel bepaald door de puntenscore die toegekend wordt aan de teams c.q. de spelers op basis van resultaten uit het verleden.

En hoe komt het dan toch dat er altijd nog teams zijn die niet in de juiste klasse terechtkomen zoals de C2 nu? Misschien moet je dat eigenlijk niet aan mij vragen (degene binnen HKC met de minste kennis van korfbal), maar ik zou ik niet zijn als ik er wel een mening over heb.

In de C2 lopen een aantal kinderen die vorig jaar niet onverdienstelijk in de eerste klasse hebben gespeeld. Maar tegelijkertijd zitten er ook kinderen bij die lager hebben gespeeld of zelfs net pas zijn begonnen. En ik ga er vanuit dat doordat een aantal kinderen eerste klasse hebben gespeeld de puntenscore toch nog hoger is uitgekomen dan je eigenlijk zou mogen verwachten als je uit zou gaan van dat een team zo sterk is als zijn zwakste schakel.

Ik vermoed dat er meer kleine(re) verenigingen zijn die dezelfde puzzel hebben als onze technische commissie. Doordat we maar twee teams per leeftijdscategorie hebben is het lastig om goed te kunnen selecteren op capaciteiten om evenwichtige teams te kunnen samenstellen waarin alle kinderen van vergelijkend niveau zijn. Het is dan nog wel mogelijk om eerste teams met kinderen van ongeveer hetzelfde niveau te vullen en die dan ook nog wel op redelijk niveau te laten spelen. Maar het gevolg is wel dat het niveau binnen het tweede team kan uiteenlopen. Waardoor het lastig is voor het tweede team om aansluiting te houden met het eerste.

Het is mijn bescheiden mening dat het niveauverschil en ik denk ook vaak het verschil in beleving van korfbal bij de kinderen het een stuk lastiger maken voor deze tweede teams. Er zitten misschien kinderen bij die meer kunnen en misschien ook iets fanatieker zijn dan de anderen en die zijn dan afhankelijk van minder goede en minder fanatieke kinderen. De grootste valkuil is om gefrustreerd te raken als het niet helemaal loopt zoals je graag zou willen en de motivatie kwijt te raken.

Men heeft het er altijd over dat plezier en prestatie hand in hand moeten lopen. Maar juist in deze teams denk ik dat het plezier (houden) van veel groter belang is dan de prestatie. Maar tegelijkertijd ligt daar de uitdaging voor de coach(es). Ook hier kan je proberen om de prestatie van de kinderen te verbeteren en daardoor het spelplezier te vergroten.

Dit stukje begint steeds meer een beklag te worden over de competitieverdeling in plaats van een echt wedstrijdverslag… Als je met meer dan 20 punten verschil verliest is het denk ik wel duidelijk dat niet alles vlekkeloos verliep en er nog ruimte is voor verbetering. Maar wat ik wel heel goed vond was dat de koppies van de meeste kinderen niet gingen hangen en dat ze toch bleven proberen om er iets van te maken. Respect!