Welk spelletje speelt het eerste?

Ik was nooit een held in het uitvoeren van spelsystemen. En al die jaren dat er door korfbalkenners discussies aan de bar werden gevoerd over het spelsysteem ofwel het speltype van het eerste, lette ik maar half op. Niet te oud om te leren besloot ik om trainer Mathijs te vragen welk spelsysteem ons eerste nu eigenlijk speelt. Hieronder zijn verhelderende antwoorden.

Wat is spelsysteem van ons vlaggenschip?
Mathijs: “Echt een specifieke naam heb ik niet voor het “spelsysteem”. Het valt uiteindelijk allemaal onder een vorm van 3-1. Met 3-1 bedoelen we in de volksmond één persoon onder de paal en drie in het voorveld (positie van de schutter). Door de 3-1 krijg je veel dynamiek en dreiging bij alle spelers in het veld. Mijn andere focuspunten in het spelsysteem zijn snel tot een kans komen binnen de 5 meter, veel schieten en veel beweging vóór, tijdens en na het schot”

Waarom heb je dit spelsysteem gekozen?
Mathijs:  “Ik geloof in aanvallende onvoorspelbaarheid en aanvallende kracht bij een ieder. Een standaard speltype is tactisch gemakkelijk te ontregelen, maar wanneer zelfs de aanvallers aan het begin niet precies weten hoe de aanval afloopt weet de verdediger het al helemaal niet. Ook zie je nog veel acties in het “oude vertrouwde” 2-2. Met 2-2 bedoelen we twee personen rond de paal (aangeef en rebound) en twee in het voorveld (positie van de schutter). Dat twee spelers zich grotendeels wegcijferen voor hun twee scorende medespelers. Dat vind ik zonde, ik heb liever vier spelers in scorende posities.”

Wat gaat er goed aan de uitvoering?
Mathijs: “We zijn steeds scherper op het creëren van de tweede kans. Ook het gebruik van de rebound voor meer dan alleen rebounden wordt met de week beter. Verder is er bij vlagen een enorm tempo, aanvallend spel, waardoor we vaak tot prachtige kansen binnen de vijf meter komen. Soms tot verrassing van onszelf.

Kan er nog iets beter?
Mathijs: “Het voornaamste focuspunt ligt in de afronding en het sneller creëren van kansen. Wanneer je het aantal kansen en het percentage weet op te schroeven, kunnen wij als team wekelijks richting de 25 goals gaan. In onze competitie win je dan het grootste deel van de wedstrijden. Ook de herhaling op zwaktes van tegenstanders is nog een focuspunt. Dat zijn vaak makkelijke goals.”

Tot slot.
Ik wil Matthijs hartelijke bedanken voor zijn heldere en uitgebreide uitleg. Ik denk dat naast mijzelf ook andere HKC Haarlemmers  nu een beter spelinzicht hebben als we Haarlem 1 aanmoedigen.Geschreven door: Ron Konijn