Zonnepanelen: grote stap richting duurzame sportclub

haarlemlogoNaast sportiviteit en de functie in de wijk is ook duurzaamheid belangrijk voor onze vereniging. We hoefden dan ook niet lang na te denken toen de gelegenheid zich aanbood om onze energievoorziening over een andere, groenere boeg te gooien. Door subsidies van zowel de provincie als de gemeente werd het idee om zonnepanelen te plaatsen op het dak van ons clubhuis niet alleen zeer interessant, maar ook een stuk betaalbaarder.

Drie bestuursleden hebben daarom met verschillende leveranciers van zonnepanelen gesproken en offertes aangevraagd. First Energie bleef na de selectieronde over als beste optie en na goedkeuring van de rest van het bestuur is besloten om de panelen te laten plaatsen. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart j.l. zijn de panelen reeds op ons dak geplaatst (zie foto’s), waardoor we al direct hebben kunnen profiteren van de eerste zonnige lentedagen van dit jaar.
zonnepanelen2zonnepanelen1

De panelen hebben voldoende vermogen om de complete stroomvoorziening voor ons clubhuis voor hun rekening nemen. En zoals vaak het geval; wanneer we meer energie opwekken dan we nodig hebben, wordt de energie teruggeleverd aan het net. Daarmee besparen we flink op onze uitgaven aan energie en zijn we ook minder afhankelijk van de eco-stroom bijdrage van de gemeente. We blijven meer mogelijkheden onderzoeken, bijvoorbeeld om ook de warmwatervoorziening ook door zonnepanelen te laten dekken, maar de plaatsing van de huidige panelen is al een grote stap in de goede richting om het clubhuis en daarmee de gehele vereniging een stuk duurzamer, moderner en toekomstbestendiger te maken.