Honderd jaar HKC Haarlem

www.dichtbij.nl – Op 7 mei 1914 vond de geboorte plaats van korfbalvereniging HKC Haarlem. Deze vereniging, was zoals zoveel andere korfbalverenigingen ontstaan vanuit een speeltuinvereniging, en heeft in de loop der tijd op verschillende locaties gespeeld in Haarlem-Noord. Nu spelen ze al meer dan vijftig jaar op het veld aan de van ‘t Hoenstraat.

Peter Bartman, oud-voorzitter van de vereniging vertelt: ‘HKC Haarlem is ooit begonnen met 16 leden, en binnen een bestek van drie maanden was dat ledental al uitgegroeid tot zestig’. Zo snel gaat dit in deze tijd niet meer maar wij zijn toch uiterst tevreden met ons ledental. Momenteel hebben we ongeveer 250 leden, en zijn daarmee de grootste korfbalvereniging in deze regio’.

De huidige voorzitter, Hans van den Hoek vult aan: ‘Tot tien jaar terug schommelde ons ledental tussen de 100 en 150. Toen Nieuw Flora, een bevriende vereniging, stopte hebben een heleboel leden van die vereniging zich bij ons aangemeld, en zijn volledig geïntegreerd in onze vereniging. De leden van Nieuw Flora, mochten zelf kiezen waar ze hun favoriete sport verder gingen beoefenen, en het merendeel sloot zich toen bij ons aan’. ‘Er is dan ook nooit sprake geweest van een fusie tussen beide verenigingen’.

Peter Bartman neemt over: ‘Ook de komst van een fonkelnieuwe accommodatie in 2004, heeft de vereniging geen windeieren gelegd. Tevens hebben we vanaf 2011, de beschikking over een mooi kunstgras- trainingsveld, waar de jeugd ook wedstrijden kan spelen. Met ons eerste team spelen we zowel in de zaal als op het veld in de eerste klasse, en de doelstelling is om dan ook zowel kwalitatief als kwantitatief verder door te groeien’.

‘De korfbalbond heeft onze vereniging aangemerkt als een Focus vereniging, vervolgt Bartman. ‘Hierbij worden de pijlen gericht op drie exponenten: een jeugdbeleid dat gericht is op een sterke groei, een actief en goed PR- en Sponsorbeleid, en het zogenaamde KombiFit, een vorm van sportief bewegen, wat niet alleen uit korfbal hoeft te bestaan’.

Hans van den Hoek sluit af: ‘Op 10 mei hebben wij vanaf 16.30 uur een receptie voor leden, oud- leden, ouders, en sponsoren. Vanaf 19.30 uur is er dan een feestavond voor de jeugd vanaf 16 jaar en ouder. Laten we reëel zijn, het is toch weinig verenigingen gegund tegenwoordig om de honderd jaar te bereiken’. ‘Dit geeft ons weer verdere inspiratie om zowel in de breedte, als op sportief gebied verder te kunnen doorgroeien’.