Het scheidsrechtergevoel van Marc & Sirik
Jullie verslaggever was benieuwd hoe de scheidsrechterzaken bij onze mooie vereniging er voorstaan. Daarom sprak hij op een koude dinsdagavond met Marc Montauban, die voorzitter van de scheidsrechterscommissie is en met Sirik Scherer, die als bestuurslid scheidsrechterzaken in zijn portefeuille heeft. Marc leidt de scheidsrechtercommissie, omdat er in zijn ogen geen keuze was: André (Houtman, red.) stopte en Marc was de enige andere verenigingsscheidsrechter die beschikbaar was. Toen Sirik bestuurslid werd, koos hij voor scheidsrechterzaken omdat het onderwerp hem aansprak en onderbelicht was.
Wie fluit er allemaal?
Er moeten jaarlijks rond de 182 wedstrijden gefloten worden, of waar wij een back-up voor regelen. Er zijn twee scheidstrechters die in de regio voor de bond fluiten: Marc en André. Daarnaast fluiten Hans van den Hoek, Ton, Sylvia, Barry, Marleen, Liam, Teun en Sirik regelmatig wedstrijden bij Haarlem thuis. Er geldt een inschrijf-/aanwijssysteem. In principe moet eenieder, van de A-jeugd t/m de senioren, af en toe een jeugdwedstrijdje fluiten. Trainer/coaches hoeven maar één keer per jaar te fluiten, de anderen iets vaker. Dit systeem werkt goed.
Wat gaat er goed?
Hoewel het soms lastig is, staat er bij elke wedstrijd iemand in het veld met een fluitje. Mensen die aangewezen zijn vinden het vaak toch leuk om te fluiten. Daarnaast werkt het systeem goed waarbij de scheidsrechter kan kiezen welke wedstrijd hij of zij wil fluiten.
Wat kan er beter?
We hebben meer verenigingsscheidsrechters nodig. Zo moeten we nu meer scheidsrechters gaan leveren omdat het eerste in de overgangsklasse met twee scheidsrechters speelt. Ook is de bond bezig met aanpassen van de zogenaamde “bonus-malusregeling”. Nu tellen thuiswedstrijden in de wedstrijdsportgroep die we zelf invullen mee als punt bij de bond. Het idee is om volgend jaar deze wedstrijden die door een officiële bondscheidsrechter worden gefloten op 0 te zetten. Oftewel, die tellen niet meer mee. Worden diezelfde wedstrijden door verenigingsmensen gefloten (zoals Marleen, Hans, Ton et cetera) levert dit nog maar een half punt op. Wedstrijden die we eventueel bij Rapid fluiten tellen wel als heel punt mee.
Als Haarlem niet de gevraagde hoeveelheid wedstrijden/punten haalt per seizoen, dan krijgen de wedstrijdsportteams (het eerste en de jeugd uitgezonderd) strafpunten aan het begin van de (volgende) competitie. Eerst het tweede, dan het derde en zo verder tot de teams op zijn: dan beginnen we weer bij het tweede. Voor verdere uitleg over deze regels en de rekenmethode kun je bij Marc of Sirik terecht.
Wat willen jullie tot slot kwijt?
Marc: Ik blijf het leuk vinden om te doen. Voor mij is het een ideale manier om met een beperkt tijdsbeslag bij de sport in het algemeen en HKC Haarlem in het bijzonder betrokken te blijven. Ook ben ik trots dat al onze “thuisfluiters” de wedstrijden, zoals het hoort, neutraal leiden. In de regio hoor ik namelijk ook wel eens andere geluiden.
Sirik: Ik zou willen dat de toeschouwers zich vaker proberen te verplaatsen in de rol van de scheidsrechter. Ze kunnen dan zien dat de beslissingen vaker goed dan fout gaan.
Beste Marc en Sirik, bedankt voor het interview. Ik wens jullie veel succes met de scheidsrechterszaken van HKC Haarlem.


Geschreven door: Ron Konijn