Indeling jeugdteams 2024-2025 bekend!

De teamindelingen voor het komende seizoen zijn bekend. Heb je na het lezen van dit bericht een vraag of een opmerking over de teamindelingen, neem dan contact op met de Technische Commissie. Dat kan via de mail tc@hkc-haarlem.nl en tot uiterlijk 27 mei. We nemen de opmerking mee in het TC-overleg van 29 mei en koppelen daarna terug.

Kaders vanuit de bond
Bij de teamindelingen houden we allereerst rekening met de leeftijden van de jeugdspelers. De korfbalbond heeft hiervoor regels opgesteld. Korfbal werkt met een systeem van een gemiddelde leeftijd in een team in plaats van met harde leeftijdsgrenzen. Dat maakt het indelen van teams flexibeler. Het kan daarom voorkomen dat een speler in een oudere of jongere leeftijdscategorie is ingedeeld dan zijn/haar korfballeeftijd aangeeft.

Uitgangspunten en proces
Naast de kaders vanuit de bond houden we bij het indelen van de teams rekening met korfbalvaardigheden en ontwikkelingsbehoefte van de spelers, inzet en ambitie en een minimale en maximale grootte van de teams. Bij de jongere jeugd vinden we vriendjes en vriendinnetjes ook belangrijk om mee te nemen in de overweging.

Bij de oudere jeugdteams wordt in principe op inzet, potentie en sterkte ingedeeld binnen de kaders van het KNKV. Dit betekent dat het eerste team in de competitie hoger is ingedeeld dan het tweede team. De indeling op niveau zorgt voor meer speelplezier, omdat teamgenoten ongeveer hetzelfde spelniveau hebben.

Gedurende het seizoen hebben de TC en de jeugdtrainers en coaches de ontwikkeling van alle spelers gevolgd en een goed beeld van de korfbalvaardigheden, ontwikkeltempo en leergierigheid van onze jeugdleden gevormd. De afgelopen weken hebben we zorgvuldig afgewogen hoe de teams zo evenwichtig mogelijk ingedeeld konden worden uitgaande van de bovenstaande uitgangspunten. Met spelers die ingedeeld zijn in een oudere of jongere leeftijdscategorie dan volgens het schema hierboven is contact geweest.

Voor de spelers in de categorie B-jeugd zijn voor 2024-2025 te veel spelers voor één team en te weinig voor twee B-teams. We hebben daarom de keuze gemaakt sommige spelers uit 2010 in de C-jeugd te laten. Het resultaat is een relatief groot C1 team en een groot B1 team. Het alternatief, namelijk twee B-teams met te weinig spelers en een klein C1, is in de praktijk niet werkbaar.

Wij beseffen dat we misschien niet aan alle wensen kunnen voldoen en dat er vragen kunnen zijn over de gemaakte keuzes. Realiseer je in ieder geval dat het een zorgvuldig proces is en we rekening moeten houden met veel factoren om tot de best mogelijke indeling te komen. Elke speler met veel plezier, op het juiste niveau en in een veilige omgeving laten korfballen is het ultieme doel!

De teamindeling van de jeugdteams voor het seizoen 2024-2025 staat onderaan deze pagina.

Nieuwe leden / teams
De E- en F-teams zijn erg goed bezet. Naar verwachting sluiten er nog diverse nieuwe jeugdleden aan de komende weken en tijdens de zomervakantie. Dat is goed nieuws!! Bij nog meer aanwas in deze leeftijdsgroep zal dat betekenen dat er in het zaalseizoen een nieuw E en/of F team wordt samengesteld van de bestaande en nieuwe kinderen.

Hoe nu verder? De planning:

  • Zaterdag 8 juni: Laatste wedstrijden in de huidige samenstelling
  • Dinsdag 11 en donderdag 13 juni – Laatste trainingen in de oude teamsamenstelling
  • Dinsdag 18 juni – Start training nieuwe teamsamenstelling (in totaal 4 trainingen)
  • Donderdag 27 juni – Laatste training daarna zomervakantie !
  • Dinsdag 20 augustus – Start training A1 en B1 (onder voorbehoud)
  • Dinsdag 27 augustus – Start training voor A2, C t/m F-teams 
  • Zaterdag 30 augustus – Deelname (BEP) oefentoernooi(en) (onder voorbehoud) 
  • Zaterdag 7 september – Start competitie 2024/2025!

Geschreven door: TC