Verslag E2: “Winnen is niet alles…”

Op 12 januari jl. moesten onze kanjers op bezoek bij Helios. Je moet weten dat aan het begin van het zaalseizoen de E2 twee ervaren spelers is kwijtgeraakt aan de E1 en dat ze daarvoor drie spelers met minder korfbalervaring hebben terug gekregen. Daarnaast is de E2 in de zaal in een hogere poule gaan spelen. Dus is het helemaal niet zo verwonderlijk – en ook zeer zeker geen schande – dat onze kanjers tot op deze wedstrijd alleen nog maar verloren hadden.

In de voorgaande weken hebben we heel hard getraind op de 4-0, het snel rondspelen van de bal, aan welke kant moet je verdedigen, energie besparen door slim te lopen, tegenstanders opvangen bij doorloopballen etc.

En daar waar de uitslagen van de wedstrijden misschien iets anders doen vermoeden is de E2 mijn inziens wel grote stappen aan het maken in het begrijpen van het korfbalspelletje. Alleen als je tegen tegenstanders moet spelen die gewoon veel verder en feller op de bal zijn, onze kanjers soms na op achterstand te zijn gekomen iets te laks worden met verdedigen of uit positie staan op momenten dat de tegenstanders de bal onderscheppen, dan kan het gebeuren dat er in de stand grote verschillen ontstaan. Terwijl ze wel regelmatig in de wedstrijden de dingen laten zien waar we op trainen.

Bij het inschieten hadden we al gezien dat Helios één heeeeeeel goed heertje had, maar ook een tweetal minder goede spelertjes. En het “leuke” bij korfbal is – in ieder geval dat is mijn ervaring – dat wedstrijden, ook al ben je individueel minder, als collectief wel gewonnen kunnen worden zolang je de sterkste schakel kunt isoleren en de zwakste schakel van de tegenpartij kunt uitspelen. En op voorhand hadden we tegen onze kanjers ook gezegd, dat als ze in deze poule van iemand zouden kunnen winnen, dan zou het tegen Helios moeten zijn.

Het was mooi om te zien dat alles wat we in de trainingen geoefend hadden opeens in deze wedstrijd ook als puzzelstukjes op de juiste plek vielen. 

Als je een super goed heertje tegenover je hebt, dan kan je nog zo goed verdedigen, maar er komt altijd wel een moment in de wedstrijd dat je voorbij gelopen wordt. Behalve als je teamgenoten ervoor zorgen dat het goede heertje niemand heeft om mee te combineren. En dat was precies wat er in deze wedstrijd gebeurde.

Daartegenover hadden wij juist expres een snelle speler van ons op de zwakste schakel van Helios gezet. Daardoor kwam er na een onderschepping van ons altijd wel iemand vrij voor de korf van Helios. Uiteindelijk werd er dan ook verdiend gewonnen met 2-8.

Winnen is niet alles… maar wel een lekker gevoel als je weken achter elkaar goed aan het trainen bent en het dan opeens ook beloond wordt met een overwinning.

Geschreven door: Kees van den Berg