Verslag A2 – Rohda A1: “Eigen verantwoordelijkheid”

Het schijnt zo te zijn dat wanneer je minder dan vijf goals tegen krijgt, de coach dan het wedstrijdverslag moet schrijven. Eigenlijk zou ik daarbij gewoon naar het wedstrijdverslag van twee weken geleden kunnen verwijzen, maar om de een of andere reden is dat verslag onvindbaar. Als je de resultaten van Haarlem A2 kent en je leest tussen de bovenstaande drie regels door kan ik mijn stukje hier afsluiten, maar met pijn in het hart moet ik zeggen dat dit niet voor iedereen geldt. Dus de rest van dit stuk is voor iedereen die de A2 misschien niet zo vaak ziet spelen en wie weet zien we je over een week of twee dan wel langs de lijn.

Over de wedstrijd zelf, Rohda A1 was de tegenstander, kan ik vrij kort zijn: wij waren veel beter en wonnen verdiend met 13-4. Dat kwam de eerste helft nog niet helemaal tot uiting, waardoor de ruststand maar 5-1 was. De 2e helft vielen de goals gelukkig wat makkelijker waardoor de voorsprong kon worden uitgebouwd. Verdedigend zat het potdicht en kwam Rohda regelmatig niet verder dan een halve kans. Interessanter is het om te kijken naar het grotere plaatje, te beginnen bij drie weken geleden.

Op 21 april speelden wij ook tegen Rohda en wonnen deze uitwedstrijd toen glansrijk met 8-19. Ook die wedstrijd speelden we op een zonovergoten dag, met het verschil dat we toen wat eerder speelden en Rohda al op de nieuwe, kleinere afmetingen speelt. Dat verklaart naar mijn mening het verschil in score met de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Ons grote veld, gecombineerd met zeer warme omstandigheden midden op de dag, maakten het moeilijker om het baltempo hoog te houden en 70 minuten lang volle bak te gaan. Tot zover de verschillen, want de gelijkenissen waren een stuk groter. Niet alleen de ruime uitslag, maar ook de benadering van de wedstrijd en de manier waarop het wedstrijdplan werd uitgevoerd. Dat wedstrijdplan maken we in deze voorjaarscompetitie met het hele team. Dat is voor mij als coach heel prettig, want dan hoef ik me daar niet meer mee bezig te houden. Belangrijker is dat het heel duidelijk is dat dit ons spel ten goede komt.

In de zaal hebben we ook twee wedstrijden tegen Rohda gespeeld en twee keer verloren. Op basis van die wedstrijden hebben we besloten dat we de heren van Rohda naar buiten zouden dringen en, eenmaal ver van de korf, de ruimte zouden geven om te schieten. Vervolgens is de opdracht om als vak met z’n allen de bal te vangen. Aan de dames de taak om er voor te zorgen dat we de aangeef er zoveel mogelijk uit konden houden, zodat we de doorloopbal niet tegen krijgen. Schieten ze dan alles van afstand er in, dan heb je dikke pech, maar het vermoeden was dat dit niet ging gebeuren. Aanvallend wilden we het baltempo hoog houden en ons eigen middelste-middelste spelletje spelen. Ten eerste creëert dit spelletje eigenlijk altijd wel een kans, maar nog belangrijker is dat het makkelijke kansen zijn. Het doel van ons spel is om de tegenstander te dwingen om keuzes te maken en ondertussen zijn we zelf ervaren en goed genoeg om de verkeerde keuzes genadeloos af te straffen. Daarnaast levert het ook kansen voor iedereen op waardoor we niet afhankelijk zijn van één of twee scorende spelers. Als je wel eens een verslag van de A1 leest zal het bovenstaande je misschien wel bekend voorkomen.

Tot zo ver de korfballende rode draad van de juniorenteams van Haarlem (ook de A3 traint en speelt op deze manier). Terug naar de A2 en het wedstrijdplan dat we gezamenlijk maken. Dat past namelijk heel erg in mijn straatje als coach, spelers aanleren om te begrijpen wat ze in en rondom het veld aan het doen zijn en ze vervolgens verantwoordelijk houden voor de keuzes die ze daarbij maken. Aan het begin van deze competitie hebben we zo’n keuze gemaakt, willen we vol voor het kampioenschap gaan, of niet. Daarop antwoordde de hele groep met ‘ja’. Kampioen word je echter niet zomaar, dat vereist volledige inzet, discipline en de bovengenoemde eigen verantwoordelijkheid. Vooralsnog gaat dit goed, op trainingen wordt echt getraind en tijdens wedstrijden worden afspraken nagekomen. Het resultaat is dat je over twee wedstrijden met 32-12 van Rohda wint en drie van de vier wedstrijden wint die we dit voorjaar in de buitenlucht hebben gespeeld. Op dinsdag 29 mei het vervolg, thuis tegen Rapid A1. Wie weet zien we je langs de lijn!

 

Geschreven door: Mikki (Coach A2)