Verslag E1: “Hoe zit dat nou?”

De wedstrijd van onze kanjers uit de E1 tegen Triaz had moeten beginnen om 9:45 uur in Amsterdam. En omdat we eigenlijk altijd wel ruim op tijd aanwezig willen zijn, stonden wij al iets over 9 in een uitgestorven, koude hal met nog geen tegenstanders te zien. Om 9:30 kwamen de eerste tegenstanders binnen druppelen. Welgeteld twee spelertjes, een moeder en een jong volwassene, die later de scheidsrechter bleek te zijn.

Echt pas één of twee minuten voor de beoogde begintijd kwam de coach met een derde speler binnen lopen in de hal. Op het laatste moment was het vierde spelertje ziek geworden en had de coach geprobeerd om vervanging te regelen. Echter dat was niet gelukt en nu waren ze maar met z’n drieën. Overigens alle drie jongetjes.

Om de wedstrijd toch maar door te laten gaan werd er onderling afgesproken dat één van onze kanjers bij de tegenstanders zou gaan spelen. Het was natuurlijk niet zo gek dat in eerste instantie geen van onze kanjers bij de tegenstander wilde spelen. In de eerste kwart begon Suus schoorvoetend bij Triaz, maar het was voor iedereen wel een beetje verwarrend.

Door de verwarring en het best wel goede spel van Triaz (overigens wel telkens de goed vrijlopende Suus over het hoofd ziende) liepen onze kanjers een achterstand op van 2-0. Onze kanjers hadden het lastig met de snelle omschakeling van Triaz.

In de tweede kwart was het de beurt aan Colin om bij Triaz te gaan spelen. Onze kanjers kwamen heel knap terug naar een gelijkspel bij rust van 3-3. Bij rust werd besloten om Colin maar bij de tegenstanders te laten spelen om de verwarring niet groter te laten worden.

Na rust scoorde Haarlem keer op keer als eerste en kwam Triaz telkens weer gelijk. Het was zeker geen gelopen race. Maar uiteindelijk werd wel de wedstrijd gewonnen met 7-9.

Ik ben heel benieuwd wat de returnwedstrijd gaat brengen als Triaz wel vier spelertjes in het veld kan brengen.

Naderhand heb ik nog bij een aantal mensen en scheidsrechters (alsof scheidsrechters geen mensen zijn ;-)) gevraagd naar wat de spelregels nu precies over zo’n situatie zoals deze zeggen.

Het antwoord dat ik telkens kreeg was dat ze het voor vierkorfbal niet precies wisten, maar dat iedereen er vanuit gaat dat het dezelfde regels zijn als bij achtkorfbal:

• In elk vak moeten minimaal drie spelers spelen. Bij de partij met vier spelers wordt één persoon aangewezen die niet mag scoren.
  • Indien in onderling overleg wordt besloten om een speler van het andere team te laten spelen bij het team dat spelers tekort heeft is het gewoon een geldige wedstrijd, ongeacht de uitkomst.
  • Als op het tijdstip dat de wedstrijd zou moeten beginnen niet voldoende spelers aanwezig zijn (minder dan drie per veld) is in principe de wedstrijd al gestaakt en zou iedereen naar huis kunnen. Uit coulance wordt dan vaak nog wel gewacht. Bijvoorbeeld als al wel bekend is dat mensen onderweg zijn en binnen enkele minuten zullen arriveren.
  • Een wedstrijd is pas rechtsgeldig als minimaal een halve wedstrijd plus vijf minuten gespeeld is. Als de tijd, die resteert tot de volgende wedstrijd begint, korter is dan de helft plus vijf minuten zou de wedstrijd definitief afgeblazen en opnieuw ingepland moeten worden.
  • Het team dat té laat een wedstrijd afzegt is veroordeeld tot een boete en de kosten van de zaalhuur.

Geschreven door: Kees van den Berg