CoronaMelder-app: Heb jij hem al?

Vooruitlopend op de persconferentie van vanavond, waarin waarschijnlijk ook voor de sportclubs een aantal vervelende extra maatregelingen zullen worden aangekondigd, willen we graag jullie aandacht richten op de CoronaMelder-app die sinds zaterdag in heel Nederland actief te gebruiken is. Het is op dit moment van het grootste belang dat we het aantal besmettingen zo snel mogelijk proberen terug te dringen en daarom vraagt HKC Haarlem alle leden met klem om de CoronaMelder app te downloaden en te activeren. Natuurlijk kunnen we het niet verplichten en dat willen we ook niet, maar er zijn inmiddels al enkele positieve testgevallen binnen en buiten de vereniging gemeld, en deze app helpt om bij te houden of je misschien tóch niet (ongemerkt) met diegene in aanraking bent gekomen op de vereniging. Hoe meer mensen hem gebruiken, hoe beter de app zijn doel bereikt, dus download hem direct via onderstaande links en help mee!

Download de app nu via de AppStore of Google Play:Hieronder behandelen we kort een paar veel gestelde vragen over de CoronaMelder-app. Voor een compleet overzicht van alle vragen en details over de app, kijk op coronamelder.nl of rijksoverheid.nl.

Hoe werkt de app precies?
De app houdt, zodra je hem geactiveerd hebt op je smartphone, op een anonieme manier (via Bluetooth) bij met welke andere apparaten je langer dan 15 minuten in contact bent geweest. Test iemand positief op corona, dan kan hij/zij dat anoniem melden via de app, en krijg jij een melding dat je bij een besmet iemand in de buurt bent geweest. De app vertelt je dan direct wat je moet doen en bij klachten moet je je uiteraard direct zelf te laten testen. Op die manier zorgen we er met z’n allen voor dat we zo min mogelijk anderen besmetten. In onderstaande video wordt dit nogmaals stap voor stap uitgelegd.

Hoe zit het met mijn privacy?
De app werkt op basis van anonieme ID’s, hele lange willekeurige getallen, die ook nog eens een paar keer per uur veranderen. Via Bluetooth kijkt de app continue of er andere apparaten in de buurt zijn die de app ook gebruiken. Zodra er twee apparaten langer dan 15 minuten bij elkaar in de buurt zijn, wisselen de apps hun code van dat moment met elkaar uit en deze wordt 14 dagen bewaard. Zodra er iemand meldt dat hij/zij positief getest is, gaat er een berichtje naar alle telefoons dat code(s) X/Y/Z positief is/zijn getest. Jouw telefoon checkt of hij één van deze codes heeft gezien en zo ja, krijg jij een melding. Je ziet niet wie het was, enkel dat je bij zo iemand in de buurt bent geweest. Misschien allemaal een beetje technisch, maar samengevat komt het hierop neer:

Bron: coronamelder.nlGeschreven door: Bestuur