Flashback: 100-jarig bestaan in 2014

In deze nieuwe reeks staat jullie verslaggever stil bij belangrijke gebeurtenissen uit ons rijke korfbalverleden. Vandaag blikken we terug op het 100-jarig bestaan in 2014. Door het jubileumcomité “Jub 100” en vele anderen is toen een reeks van activiteiten georganiseerd: oudejaarsavond, feestavond, feestdag/-avond jeugd, normale Pinksterkamp, “Pinkster”-kamp senioren, WK voetbal kijken, wedstrijden oud-Haarlem 1, kindercabaret, sint jeugd, kerstfeest senioren/jeugd, met de jeugd naar de Efteling en een familiedagtoernooi in de Kennemer Sporthal. Om meer te weten ondervroeg ik drie oud-voorzitters van HKC Haarlem over wat zij zich van het honderdjarig bestaan herinneren. Dit zijn natuurlijk erelid Peter Bartman, erevoorzitter Nel Bartman en erelid Hans van den Hoek.

Welke rol had je bij het jubileum?
Peter: Ik was voorzitter van het jubileumcomité “Jub 100” dat bestond uit mij, Jetty Bosma, Jaap Willigers en Ton van Blanken.
Nel: Ik was bestuurslid/penningmeester en erevoorzitter.
Hans: Het meeste werk is gedaan door het jubileumcomité die al een paar jaar bezig waren. Ik had als voorzitter op de feestavond zelf de taak de locoburgemeester en de voorzitter van het KNKV te ontvangen en een toespraak te houden. (Via deze link kunt je de toespraak nalezen).

Hoe was de sfeer dat jaar?
Peter: Gezellig!
Nel: Uitstekend. Het was bijzonder leuk al die oud-leden te zien.
Hans: 100 jaar bestaan in de sport en korfbal is heel bijzonder. Iedereen had gedurende het jaar het gevoel dat we iets unieks meemaakten.

Welke activiteit was het meest geslaagd?
Alle drie: De grote feestavond in de tent met leden en oud-leden. Er waren zo’n 200 gasten. De voorzitter van het KNKV was er en de locoburgemeester. Ook kregen we als vereniging de Koninklijke Erepenning.

Kun je het jubileumjaar in een paar woorden samenvatten?
Peter: Druk, gezellig en herinneringen.
Nel: Het saamhorigheidsgevoel en de blijdschap waren het mooist. Deze tijden zijn een stuk triester.
Hans: Uniek, gezellig en bijzonder.

Wat kan HKC Haarlem op weg naar 2025 leren van het jubileumjaar?
Peter: Samenhorigheid.
Nel: Dat je het samen met elkaar kunt organiseren door samen op te trekken. In deze tijd is dit lastig, maar niet onmogelijk!
Hans: Je heb in samenhorigheid iedereen nodig om je doelstellingen te halen. Je doet het met elkaar. Bij het jubileum heeft niet alleen het jubileumcomité, maar ook alle leden zich ingezet voor een succesvol honderdjarig bestaan. Op weg naar 2025 moeten we hetzelfde doen en ik merk dat dit nu weer gebeurt. Onze commissie (Werkgroep HKC Haarlem 2025 & Beyond – red.) ziet dat veel leden gevraagd en ongevraagd aan de Stip op de horizon meewerken.

Wat wil je tot slot nog kwijt?
Peter: Zodra het weer kan, moeten we weer gaan korfballen en naar de Kleverlaan komen!
Nel: Ik hoop dat we elkaar binnenkort weer onder normale omstandigheden zien op het veld en in het clubhuis, niet op anderhalve meter afstand.
Hans: Ik vind dat ondanks de coronacrisis we als vereniging goed bezig zijn met het betrokken houden van onze leden. Complimenten aan iedereen, maar met name de Activiteitencommissie, de Jeugdcommissie en de jeugdtrainers.

Peter, Nel en Hans bedankt voor het interview. In mei 2039 bestaan we 125 jaar jaar! 😉Geschreven door: Ron Konijn, met dank aan Ton van Blanken en Hans Vaatstra voor de foto’s.