Flashback: Hoofdklassejaar van de B1

Eén van de sportieve hoogtepunten voor HKC Haarlem was het zaalseizoen 2019/2020. De B1 speelde toen op het allerhoogste niveau: de Hoofdklasse. Voor een terugblik sprak jullie verslaggever met de trainers van toen, Guido Duijs en Jordi Braber. Van de spelers sprak ik met Esmee Rooseboom.

Welke woorden associeer je met hoofdklasse voor de B1?
Guido: Schotklok, topteams, topspelers, toptrainers en Regionale Talenten Centra teams.
Jordi: Voor het eerst in de clubgeschiedenis, de korfbalprestaties die we hebben neergezet en teamspirit.
Esmee: Heel anders dan een gewone competitie: veel mensen die komen kijken, schotklok en jurytafel.

Hoe was de voorbereiding van het seizoen?
Guido: We hadden een goede, fanatieke voorbereiding. Drie oefenwedstrijden waarvan twee tegen hoofdklasseteams En een trainingsweekend.
Jordi: We hebben veel gewerkt en getraind. Het veldseizoen was feitelijk ook voorbereiding op de Hoofdklasse. We overklasten onze tegenstanders. Mooi om te zien dat de spelers iedere wedstrijd beter gingen spelen en elkaar motiveerden om het nog beter te doen.
Esmee: Wat ik mij vooral herinner is de training om op de schotklok te kunnen spelen. Hoe kun je tijdens het spel inschatten hoe lang 25 seconden duurt?

Hoe kijk je terug op de behaalde resultaten?
Guido: Met gemengde gevoelens. Aan de ene kant erg positief, omdat we het elke ploeg lastig hebben kunnen maken en door middel van goed spel te laten zien vaak goed weerstand konden bieden tegen onze tegenstander. Aan de andere kant hadden we zeker in diverse wedstrijden meer punten verdiend en hadden we niet hoeven te degraderen. In deze klasse is ervaring op hoog niveau erg belangrijk en je zag dat onze ploeg dat veel minder had ten opzichte van de andere ploegen.
Jordi: Hoewel we ons niet konden handhaven ben ik extreem tevreden over wat we korfballend lieten zien. We hebben vier wedstrijden op één punt verloren, dus er had meer ingezeten. En de spelers maakten gedurende de competitie een enorme groei door!
Esmee: Ik kijk positief terug op wat we gepresteerd hebben. Ik was bang dat we vaak dik zouden verliezen, maar dat is maar één keer gebeurd. We hebben vaak maar net verloren en lieten een goed korfbalspel zien.

Wat waren de hoogtepunten van het seizoen?
Guido: De thuiswedstrijden: we hadden veel publiek, een mooie sfeer met inlopen en muziek en de schotklok.
Jordi: Op de eerste plaats het gelijkspel tegen Groen Geel, een topdrieploeg. Mooi was het dat spelers die een week eerder de RTC-selectie niet haalden sportief wraak konden nemen tegen Groen Geel-ers die wel waren geselecteerd! Door sommige tegenstanders waren we afgeschreven, maar we hebben onze kracht laten zien. Daarnaast speelden we in de voorbereiding op een toernooi tegen twee hoofdklasseteams: gewonnen met 10-0 en gelijk gespeeld. Tot slot hebben we in de voorbereiding gewonnen van een hoofdklasseteam dat helemaal bovenaan stond.
Esmee: De thuiswedstrijden met al dat extra publiek dat kwam kijken vormden telkens een hoogtepunt. En ik vond het leuk om telkens tegen lastige tegenstanders te spelen waardoor je beter wordt.

Wat heb je van het hoofdklassejaar geleerd?
Guido: Coachen op het hoogste niveau, hoger dan bij de C1, omgaan met de schotklok, meer wisselmogelijkheden en daarom tactisch wisselen.
Jordi: In dat seizoen heb ik de cursus Korfbaltrainer 3 gedaan. Ik ben daardoor als trainer sterker geworden. Vooral in de connectie tussen wedstrijden en trainingen. Door analyse van de wedstrijd kan ik wat goed en fout ging omzetten in de trainingsstof.
Esmee: Door de tegenstanders die we hadden ben ik sterk gegroeid als korfballer. Daarnaast heb ik geleerd dat je meer kunt dan je denkt. We hebben het beter gedaan dan vooraf door mij gedacht.

Wat wil je tot slot kwijt?
Guido: Ik ben de club dankbaar voor de kans om de B1 dat seizoen te trainen en coachen. Tot slot hoop ik dat HKC Haarlem vaker op hoofdklasse niveau mag spelen.
Jordi: Het was een mooi jaar. Jammer dat een aantal spelers weg is gegaan naar andere verenigingen. Ik begrijp dat ze voor hun kansen gaan, maar hoop dat ze terugkomen. We moeten als vereniging groter worden om bij de jeugd op hoog niveau te kunnen spelen en de spelers te kunnen behouden.
Esmee: Het was één van mijn leukste korfbaljaren. Super!

Guido, Jordi en Esmee bedankt voor het enthousiaste interview. Hopelijk zien we weer gauw een B1 in de Hoofdklasse!Geschreven door: Ron Konijn