Het korfbalgevoel van…Teus van Zoest

Op zoek naar het korfbalgevoel bij HKC Haarlem raakte jullie verslaggever in gesprek met Teus. Het werd een lang gesprek omdat Teus veel heeft meegemaakt en heeft neergezet. Hieronder treffen jullie een samenvatting van het interview. Voor geïnteresseerden is er ook een langere versie die je via de pdf onderaan deze pagina kunt vinden.

Met onderbrekingen is Teus al 43 jaar met korfbal bezig. Zijn sterkste kanten als speler waren 1-op-1 verdedigen en zijn rol als spelmaker van het vak. Hij heeft speelde bij Onder Ons (Oosterbeek), DOS’46 (Nijeveen),  Blauw-wit Amsterdam en OVVO (Maarsen) Als korfballer heeft hij op het hoogste niveau in de toenmalige Hoofdklasse gespeeld bij DOS’46. Na zijn speelcarrière is hij als trainer-coach onder meer actief geweest in de toenmalige reserve hoofdklasse. Op dit moment is hij samen met Tijs de ambitieuze coach van de A1 en de trotse korfbalvader van Lieke (ook A!). Zijn sterke punten als coach is dat hij de spelers laat leren, spelers plezier laat krijgen in het presteren en goed les kan geven

Wat is jouw eerste korfbalherinnering?
Ik was 8 jaar, lagere school in Oosterbeek. Vriendje Willem vroeg me mee naar een korfbaltraining van de plaatselijke korfbalclub Onder Ons, nadat we het schoolkorfbaltoernooi hadden gewonnen. Ik tenniste al en wilde eigenlijk ook op voetbal en was daar ook al een keer mee geweest naar een training. Maar na die eerste korfbaltraining bij de trainers Erik en Ina van Onder Ons was ik verkocht.

Welke woorden associeer je met korfbal?
Samen. Leren. Plezier. Prestatie. Gelijkwaardig. Gezellig.

Wat is je mooiste korfbalherinnering tot nu toe?
Dat zijn er toch een paar. Bij m’n eerste club (2e klasse niveau) mocht ik als junior van 17 jaar meedoen aan de selectietrainingen voor District Oost Nederland (nu RTC). En ik werd uitgekozen. Mooi moment was dat we het districtstoernooi in Oss wonnen en dat ik als jarige aanvoerder de beker in ontvangst mocht nemen van de eveneens jarige burgemeester.
In de zomer van 1988 stond ik daar ineens tussen al die toppers van DOS’46 in de voorbereiding. Hoogtepunt voor mij was wel toen Herman mij al na de eerste selectieperiode ging vertellen dat ik bij de eerste 3 heren was die zeker waren van de nieuwe basis van DOS’46 1, samen met Roger Hulzebosch en Nico Buiten. Ik wist even niet waar ik het moest zoeken, zo blij als een kind.
Met de CALO deden we mee aan het EK-studentenkorfbal in Engeland. Daar wonnen we de beker. Wat een plezier én een prestatie was dat. En dan ook nog gevraagd worden voor het Nederlands studententeam. Maar ja, toen kwam die knie …
En toch ook de ontwikkeling van de huidige groep 15-18-jarigen bij HKC Haarlem. Zo mooi om te zien dat de ruimte en begeleiding die wij hebben gecreëerd voor deze talenten, nu zoveel plezier geeft in het spelen op een hoger niveau, zowel voor de spelers als de trainers.Tot slot vind ik het bijzonder om samen met mijn dochter de mooie korfbalsport te beleven.

Heb je een korfbaldroom die je met ons wilt delen?
Ja hoor, dromen zat. Ik zou het heel gaaf vinden als we het bij HKC Haarlem voor elkaar krijgen om met de C-, B- en A-jeugd structureel op hoog niveau gaan spelen. En dat daarmee ook de toevoer naar Haarlem 1 écht van een goed niveau zal zijn en dat jeugdspelers het dan ook leuk gaan vinden om in onze selectie met plezier te gaan presteren. Daarom hoop ik ook dat een fusie met de buren er toch een keer van gaat komen. Dan kunnen we echt wat doen. Dat is mijn droom. En gek genoeg, die zou zo maar kunnen uitkomen.

Beste Teus, bedankt voor je interview en ik hoop dat je korfbaldroom uitkomt.

Zo vader zo dochter. Teus, als 20-jarige in 1988 in de hoofdklasse met DOS’46; Lieke als 10-jarige in 2013 met HKC Haarlem. Doorloopbal van Teus was mis; die van Lieke raak!

Geschreven door: Ron Konijn